{ "title": "Acı Biber Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/aci-biber-tohumu-3554.jpg", "date": "21.01.2024 07:56:27", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Acı biber tohumu, Acı biber bir çoğumuzun severek tükettiği ve balkonlarında saksılar içerisinde yetiştirdiğimiz bir bitkidir. Acı biber tohumu birçok bitkide olduğu gibi bitkinin kendi çekirdeğidir. Bir defa ektiğimiz bir acı biberin kendi çekirdeğinden acı biber tohumu elde edebiliriz. Yetiştiriciliği en kolay bitkilerden sebzelerden birdir. Birçok sebzede olduğu gibi acı biberde ilk baharda ekilmesi gerekmektedir. Tarım ürünleri satan yerlerden veya dilediğimiz bir aktardan acı biber tohumu bulabiliriz. Önemli olan doğru biçimde ve zamanında ekmektir. Acı biber yetiştirmek isteyin herkes bu yazıyı takip ederek nasıl ve ne zaman acı biber tohumu ekilir öğrenebilir.

Acı biber tohumu çimlendirme işlemi nasıl yapılır?

Acı biber ekmek için ilk olarak tohumu iyi seçmek gerekir. Eğer mümkün ise organik biberlerin tohumunu kullanmalısınız. İlk olarak Ekeceğimiz tohumu mutlaka çimlendirmek gerekir. Bunun için havlu bir bezi ıslatıp acı biber tohumlarını arasına sarıyoruz. Daha sonra ada sıcaklığındaki bir ortamda bir gün süre ile bekletip tohumların yumuşayıp çimlenmesini sağlıyoruz. Birçok tohum çimlendirme de olduğu gibi tohumları ılık suda da bekleterek çimlenmesini sağlayabiliriz.

Acı biber tohumu ne zaman ve nasıl ekilir?

Acı biber tohumu birçok bitkide olduğu gibi ilk baharda ekilir. Genelde de mayısın son günleri veya nisan ayının başlarında ekilmektedir. Bulunduğumuz şehrin iklim şartlarına göre de değişmektedir. Acı biber yetiştirmek için küçük bir alana tohumları ekip 15-20 santime ulaştığında fidelerini daha geniş bir alana ekebiliriz. Acı biber tohumlarını ekmek için geniş bir saksının dörtte birine verimli bir toprakla dolduruyoruz. Bu toprağın esnek ve daha rahat hava alması için yıllanmış hayvan gübresi veya saman karıştırabiliriz. Saksının içerisindeki toprağa su serperek nemlenmesini sağlıyoruz. Daha sonra bir gün nemli bezde veya suda beklettiğimiz acı biber tohumlarını seyrek bir şekilde toprağın üzerine serpiyoruz. Ardından elenmiş toprağın içerisine aynı şekilde saman veya hayvan gübresi karıştırıp 2-4 santim kalınlığında tohumların üzerine seriyoruz. Daha sonra fıskiye yöntemi ile toprağı suluyoruz. Daha sonra sera etkisi olması için streç filim veya şeffaf bir poşetle üzerini örtüyoruz. İlk günlerde sıcak bir ortamda tutarak tohumların yeşermesini sağlıyoruz. Yaklaşık 15-20 gün içerisinde acı biber tohumlarının iki yaprak şeklinde çıktığını göreceksiniz. Günlük çok az su dökmek şartı ile sulayarak büyümesini sağlayabilirsiniz 20 Santime ulaştığında fideleri seyrelterek geniş bir alana dağıtabiliriz.

Acı biber tohumunu nasıl elde edilir?

Ellerimizle ekip yetiştirdiğimiz acı biberlerden bir daha ki yıl kullanmak üzere tohum elde edebiliriz. Acı biber yetişip ürün vermeye başladıktan sonra içlerinden en iri ve gösterişli olan birkaç biberi kızarmak üzere dalında bırakıyoruz. Dalında kızaran biberleri toplayıp güneşte kuruttuktan sonra içlerindeki çekirdekleri alıp tohum olarak saklayabiliriz. Dilersek biberin içinden çıkartmadan kuru bir ortamda saklayıp ekeceğimiz zaman kullanabiliriz.
" } ] }