{ "title": "Adi Fiğ Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Adi-Fig-Tohumu-22.jpg", "date": "21.01.2024 05:30:09", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Adi Fiğ Tohumu, Fiğ türlerinin içinde tarımı en yaygın olarak yapılan adi fiğdir. Ülkemizin her bölgesinde yetiştirilir ve ekim alanı gittikçe de genişlemektedir. Adi fiğden genellikle münavebe bitkisi, yeşil ot, kuru, silo yemi ve yeşil gübre olarak faydalanılır. Yeşil ve kuru otu hayvanlar için hem lezzetli hem de besleyicidir. Yeşil otunda %3-4 te, tanesinde de %20‘nin üzerinde doğal protein bulunur. Bir yıllık bir baklagil yem bitkisi olan adi fiğ, ekim nöbeti içinde en uygun bitkilerden biridir. Toprağa çok miktarda organik madde bırakır.

Adi Fiğ Tohumu İklim ve Toprak İsteği

Adi fiğin soğuğa dayanıklılığı azdır. Soğuk iklimin hâkim olduğu bölgelerde yazlık, ılıman iklim bölgelerindeyse kışlık olarak yetiştirilir. Kışa dayanma gücü -8 C olup daha düşük derecelerde donar. Adi fiğler nemli ılıman iklimlerde daha iyi gelişirler. Sıcak ve kuraklık arttıkça gelişme de yavaşlar. Su tutma kapasitesi iyi olan orta ve ağır topraklar adi fiğ tarımına daha uygudur. Toprak PH'nın nötr veya hafif alkali olması daha uygundur. Adi fiğ tarımına en elverişli topraklar dirençli ve tınlı topraklardır. Zayıf, kumlu ve kırtaban topraklarda adi fiğ verimi düşer.

Adi Fiğ Tohumu Ekim Biçimi

Tohumları büyük olduğundan yonca ve üçgül gibi yem bitkilerine oranla daha duyarlı bir tohum yatağı isteği yoktur. Sonbaharda ekimi için tahılların hasadından sonra toprağın yüzeysel olarak işlenmesi ve sonbaharda daha derin bir sürüm yapılması yeterli gelir. İlkbaharda ekimi için de tarlanın sonbaharda işlenmesi, ilkbaharda su kaybını önlemek için tırmık geçirilmesi yeterli olacaktır. Ekim makina ile sırayla ya da serpme veya elle yapılmaktadır. Serpme ekimi için faklı makinalar kullanılabilir. Dekara atılacak tohum oranı ve sıra aralıkları ot ve tohum için yetiştirme amacına göre değişmektedir. Ot elde etmek için sulu koşullarda 15-20 cm, kıraç şartlarda 30-40 cm sıra arasıyla ekilmesi yapılır. Tohum için yetiştirilecekse sulu şartlarda 30-35 cm, kıraçda 50-60 cm arayla ekimi yapılır.

Adi Fiğ Tohumu Tohumluk Oranı

Adi fiğ ot üretiminde, kışlık yalın ekimlerde artan tohumluk miktarları verimini arttıracaktır. Sıraya ya da serpme ekimde imkânlar dahilinde yüksek tohumluk oranı kullanılır. Sıraya göre ekiminde 8-10 kg da serpme ekiminde 12-15 kgda tohumluk miktarı yüksek verimin yanında ekonomik de olur. Ekim derinliği 4-5 cm olmalı. Adi fiğ derin ekime fazla duyarlı olmadığı için hafif olan topraklarda 6-7 cm derinliğe kadar ekilebilir. Sıra aralarının 20 cm olması gereklidir.

Adi Fiğ Tohumu Bakımı ve Sulama

Sıkça ekilen adi fiğ tarlasında çok fazla yabancı ot olmaz. Çapalamanın zor olması sebebiyle çıkan yabancı otlarla uğraşmak çok zordur. Adi fiğ yetiştiriciliğinde en mühim bakım işlemi tohum üretilen bitkilerde baklagil tohum böceği ile savaşmaktır. Çiçeklenme döneminde toz veya sıvı ilaçlarla müdahale yapılmalıdır. Sulama olanağı olan yerlerde çiçeklenme zamanınadek bir ya da iki defa sulanabilmektedir.
" } ] }