{ "title": "Akdiken Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Akdiken-Tohumu-69.jpg", "date": "20.01.2024 05:46:30", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Akdiken tohumu, akdiken (Diğer adı ile ateş tacı, barut ağacı, geyik dikeni, catharica) bitkisinin tohumudur. Akdiken bitkisi sağlık açısından çok yararları bulunan faydalı bir bitkidir. Alternatif tıpta çokça yararlanılan bu bitki doğru kullanılması gereken bir bitkidir.

Akdiken tohumu hakkında bilgi

Bu tohum hünnapgiller familyasından gelmektedir. Boyu 1 ile 3 metre arasında değişir. Çalı görünümlü küçük boylu bu ağacın dalları karşılıklıdır ve uçlarında dikenler bulunur. Fidan halinde iken grimsi gümüş rengindedir ancak olgunlaşınca siyah renk alır. Bu tohumdan oluşan ağacın yaprakları karşılıklı yumurta ya da kalp şeklinde ve kenarları çentiklidir. Çiçekleri yaprakların dip kısımlarından çıkar ve topluca bulunurlar. Renkleri sarımsı yeşildir ve oldukça küçüktürler. Çiçekleri yaz aylarında açar. Meyveleri olgunlaşmamış iken yeşil olgunlaşınca siyah renkte yuvarlak ve bezelye büyüklüğünde ve içinde 5 ile 8 milimetre çapında dört adet çekirdek bulunur. Tadı mayhoştur ve biraz da acıdır. Meyveler bu bitkinin tohumunu taşırlar. Yetiştiği yerler arasında ana yurdu olan Güney Avrupa ve Anadolu vardır. Kuzey Anadolu'nun dağlık bölgelerinde yabani olarak yetişmek ile süs bitkisi olarak park ve bahçelerde de yetiştirilir. Akdiken bitkisinin meyve ve yapraklarında ramnoksantin ve lokain olarak adlandırılan maddeler, antrakinon ve C vitamini bulunur. Sadece olgunlaşmış olan meyveleri güneşte kurutularak kullanılabilir. Taze iken kullanılacak ise şurubu ya da tentürü yapılarak kullanılır. Meyveler olgunlaşmadan toplanır ve kullanılır ise karın ağrısı yapar.

Akdiken tohumu faydaları nelerdir?

Çok etkili bir müshil etkisi vardır ve kabızlığı gidermekte kullanılır. İdrar arttırıcı özelliği bulunur. Kullanırken miktara çok dikkat edilmelidir yoksa şiddetli ishale neden olabilir. Derideki kaşıntılara ve siğillere iyi gelir, sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir.

Akdiken tohumu zararları nelerdir?

Olgunlaşmamış meyveleri kullanılmamalıdır. Miktar iyi ayarlanmaz ve fazla kullanılır ise kullanan kişide karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtiler görülebilir.

Akdiken tohumu kullanımı

Meyveleri ile kök ve kabukları da kullanılır. Meyveler sıkılarak elde edilen su kullanılabileceği gibi meyveleri kurutup toz haline getirildikten sonra su ile kaynatılarak da kullanılabilir. Miktar olarak fazla kullanılır ise şiddetli karın ağrısı yapar. Akdiken çiçeği kaynatılıp suyu ile gargara yapılır ise boğaz ağrılarına iyi gelir. Yaprakları ezilirse kanayan yara üstüne konulduğunda kanamayı azaltır. Akdiken meyvesinin suyu siğil ve kaşıntılara iyi gelir.

Akdiken tohumu çay olarak kullanımı

1 bardak kaynamış suya kurutulmuş meyve yapraklarından 2 tatlı kaşığı eklenir. 10 ile 15 dakika arasında demlenmesi beklenerek süzülür. Sabahları bu çaydan 1 bardak içilebilir.

Akdiken tohumu taze meyvenin kullanımı

Olgunlaşmış meyvelerden 10 tanesi sabah kahvaltısından önce yenilebilir. Daha fazlası karın ağrısına neden olabilir.

Akdiken tohumu şurup olarak kullanımı

Olgunlaşmış meyvelere biraz şeker ve su eklenerek kaynatılarak şurup hazırlanır. Bu şuruptan sabahları aç karnına 1 yemek kaşığı içilebilir.
" } ] }