{ "title": "Altın Çilek Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/altin-cilek-tohumu.jpg", "date": "21.01.2024 14:00:49", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Altın çilek tohumu, son yıllarda tanınmaya başlayan ve üretimi fazla olmayan altın çilek meyvesinin tohumudur. Altın çilek meyvesine talep oldukça fazla olduğundan, ilerleyen yıllarda tarımda kendine iyi bir yer edinmesi beklenen bir meyvedir. Henüz ülkemizde üretimi az olsa da Güney Afrika ülkelerinde, Orta Amerika ve İsrail'de bolca üretilmektedir. Karoten içeriği zengin olduğundan, yaşlanma etkisini geciktirmektedir. Kan dolaşımını düzenleme ve metabolizmayı hızlandırma etkisi bulunmaktadır. Altın çilek tohumu B1, B2, B3 ve C vitamini bakımından da zengindir. Özellikle gut hastalığına iyi gelen bir meyvedir.

Kaliks içinde meyveleri 15-20 gün süreyle bozulmadan saklanabilir. İster taze olarak tüketilebilir ister çikolata sosu ve reçel ile tüketilebilir. Ayrıca meyveler kozmetik sanayinde ve ilaç sektöründe de kullanılır. Ülkemizin iklim koşulları altın çilek üretimine oldukça uygundur. Yabani formları da doğal olarak yetişmektedir. Aroması bol, oldukça lezzetli, mayhoş bir tadı bulunan meyveler ilk başta yeşil renkte, daha sonradan açık sarı renkte olur. Meyveler yenecek duruma geldiğinde ise turuncu renkli ve iri bir kirazı andırır. Bu nedenle çoğu bölgede yer kirazı olarak adlandırılır.

Altın çilek tohumu ekimi ve yetiştirilmesi

Normalde bir kök altın çilek yılda 2,5-3 kg meyve verebilir. Bakımı iyi olursa, dekar başına yılda 5 ton meyve alınabilir. Altın çilek tohumu ekilmeden önce toprağa dekar başına 200 kg yanmış ahır gübresi ve 50 kg fosfat atılmalıdır. Bu meyve kimyasal gübreyi fazla sevmez. Azotlu gübreler çiçeklenmeyi azaltır ve bitkinin boyuna doğru büyümesini sağlar. Bu nedenle kimyasal gübre kullanımı tavsiye edilmez.

Öncelikle altın çilek tohumundan fide elde edilir. Torf içinde ve kasaların içinde fideler belirli olgunluğa gelinceye kadar büyütülür. Tohum ekilecek torf sıcaklığının 20 derecede olması, nispi nem oranının %65-70 kadar olması gerekir. Ekim toprağın 0,5-1,0 cm derinliğine yapılır. Fazla derin ya da fazla yüzeysel ekim yapılmamalıdır. Koşullar uygun olursa, tohumların çimlenmesi 7-10 günde gerçekleşir. Yaklaşık 45-60 içinde ise dikime hazır olur.

Tarlaya yapılacak dikim aralığı 50X100 cm olması önerilir. Fide haline geldiğinde nemi seven bir bitkidir. Ancak yetişme döneminde aksine nemi sevmez. Nem oranı bu dönem yüksek olursa, mantar hastalığı nükseder ve köklerinin düzenli sulanması gerekir. Soğuğa karşı da oldukça dayanıksızdır. Eğer sıcaklık 10 derecenin altına inerse, bitkinin gelişimi durabilir. 18-20 derecelik sıcaklık altın çilek üretimi için idealdir. Sıcaklık 30 derecenin üzerine çıkarsa, bitki çiçeklerini döker ve verimi oldukça düşer.

Tohumdan fide dönemine geldiğinde, 5-6 yapraklı olduğu zaman dikim yapılmalıdır. Derin çukurlara dikilmeli, ancak kök boğazına toprak gelmemelidir. Dikimin ardından can suyu verilmesi ihmal edilmemelidir. Uzunluğu 20-30 cm olduğunda ise ipe alınması gerekir. Ancak askıya alınırken gövdesi ve büyüme yerleri gevrek olduğundan dikkat edilmelidir. Yan dalları 8-10 olduğunda, bunların sayısı budanarak dörde indirilmelidir. Bunun yapılması bitkinin daha iyi ışık, hava almasını sağlar ve meyve kalitesini artırır. Sabahları erken saatlerde bitkinin yaprakları donuk renkte olursa, mutlaka sulanmalıdır. İlk meyveleri verdikten sonra sıcakta hafif topraklarda 2-3 günde, ağır topraklarda 3-7 günde sulanmalıdır. Kök gövdesindeki toprağın tavı kontrol edilerek daha sağlıklı bir sulama yapılabilir.
" } ] }