{ "title": "Arpa Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Arpa-Tohumu-15.JPG", "date": "21.01.2024 05:15:41", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Arpa Tohumu; buğdaygiller ailesinden bir tahıl bitkisidir, Arpa tohumu, tarih öncesi devirlerde en önemli kültür tahıllarından biridir. Arpa tohumu, ekonomik önemi olan bitkilerin başında gelmektedir. Arpa tohumu, İsrail, Lübnan, Ürdün, Suriye, Irak, İran ve Türkiye'de geniş bir ekim alanı vardır. Arpa tohumu, tahıllar arasında dünyada üretim sıralamasında buğday, Mısır ve pirinçten sonra dördüncü sırada yer almaktadır. Ülkemizde ise buğdaydan sonra ikinci sıradadır. Arpa tohumu, Neolitik dönemden itibaren pek çok toplum tarafından önemli bir besin kaynağı olarak kullanılmıştır. Arpa tohumu, günümüzde hayvan yemi ve bira yapımında kullanılmaktadır. Arpa tohumunun, besin değeri çok yüksektir. Arpa tohumu, buğdayın ekilemedi kutup bölgelerinde besin değeri yüksek bir tahıl olarak yetiştirilmektedir. Arpa tohumu, hayvan yemi olarak kullanılacaksa protein değerinin yüksek olması istenmektedir. Arpa tohumu, bira üretimi için kullanılacaksa protein değerinin düşük olması istenmektedir. Arpa tohumunun, fenotipik özellikleri, erken olgunlaşma ve stres koşullarına rağmen yüksek oranda uyum sağlayabilmektedir. Kutuplardan tutunda Ekvatora kadar pek çok bölgede yetiştirilmektedir. Arpa tohumu, çok soğuk, sert iklimlerde, kurak olan yerlerde, alkali ve tuzlu topraklarda yetişmektedir. Arpa tohumu, tek yıllık bir bitkidir.