{ "title": "Beyaz Çilek Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/beyaz-cilek-tohumu.jpg", "date": "21.01.2024 13:12:59", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Beyaz Çilek Tohumu; Geleneksel bir çilek tohumu olan beyaz Alpine çilek tohumunu kolay olan bir biçimde çimlendirebilir, meydana gelen çileklerden elde edilecek olan tohumlar ile yine aynı bitkiyi elde edilebilir. Çilek tohumundan aynı biçimde tekrar tohum alarak fide yetiştirilmesi, kesinlikle üretmiş olunulan çilek sebzelerinde kendi tohumlar elde edilir. Çilek tohumunun ekim derinliği, 0,5 ve 1 santim arasında olabilmektedir. Çilek tohumunu ekerken sıra üzeri ekim mesafesi ise çilek tohumun tohumu ekerken tohum ocakları arası mesafenin 15 ve 20 santim arasında olabilir.

Çilek tohumu ekerken sıra arası ekim mesafesi, çilek tohumun tohumu ekerken sıralar arası mesafe 70 ve 90 santim arasında olabilir. Dikilmiş olan çilek tohumlarının çimlenmesi, çilek tohumlarında tahmini olan çimlenme zamanı 25 ve 30 gün arasındadır. Çilek tohumunun ekilmediği zaman saklanması, çilek tohumlarınızı herhangi bir sebepten dolayı ekemez iseniz serin ve kuru bir ortamda güneş görmeyecek bir biçimde muhafaza edilebilir. Buzdolabının derin dondurucu olmayan yerlerinde koyu bir zarf içinde muhafaza kolay olacaktır.

Çilek tohumunun ekilme zamanı, çilek tohumlarını ev ortamından en fazla 12 ay içerisinde ekebilir. Açık alanda ise İlkbahar, yaz içindeki aylarda ekilebilir. Ev ortamında meydana gelen fideleri yine ev ortamında bakarak kendi çileklerinizi oluşturabilirsiniz. Bahçeye dikim yapılacaksa ev ortamında elde edilen fideleri kullanarak erken hasat elde edilebilir. Çilek tohumunu çimlendirmeden önce yapılması gereken, çilek tohumlarını satın alınmasının ardından 2 ve 4 saat arasında tohumlarınızı su içinde bekletilir. Burada amaç tohumların içerisine suyun girmesini sağlayarak ve daha kolay bir şekilde çatlamasını sağlamaktır.

Çilek tohumunun çimlendirme aşamaları, tohumları su içinde 2 ve 4 saat arasında su içerisinde bekletilir. Saksıya ekim yapılacak ise geniş bir saksı kullanılması tavsiye edilir. Saksıda bulunan toprak harcı steril toprak olursa daha iyi netice verir. Saksıya ekim yapılacak ise saksının su tahliye kanallarının açık olduğundan emin olunur. Saksı toprağının %80'i torf geriye kalanı torf perlit karışımı olmalıdır. Saksının tabanına 2 ve 3 santim yüksekliğinde çakıl taşı koyulması her zaman suyun tahliyesini daha fazla kolaylaştıracaktır. Tahliyesi yapılamayan su, tohumları çürütecektir. Evde bulunan yumurta kartonlarını ev ortamında çilek tohumu çimlendirme kullanılabilir.

Bunların uygulanmasının ardından çilek tohumlarınızı derinliği 0.5 ve 1 santim arasında olan tohum ocağına 2 ve 3 tohum olacak biçimde yerleştirilir ve üstüne kapatılır. Buradaki amaç olasılığı en düşük seviyeye çekmektir. Arkasından toprağın üstünü fısfıs ile nemlendirilmeli ve üstüne streç film çekilmelidir. Buradaki maksat sera etkisi oluşturmaktadır. Tohumun toprak yüzeyine çıkmasına izin verilmez. Gübreleme yapılmasına lüzum yoktur. Sulama sıklığı toprağın nemi gittikçe 5 ve 10 güne bir olabilir. Eğer bir ocaktan bir tohumdan fazla çimlenme bulunuyorsa veya teke indirin veya çok çıkan fideyi başka bir yere aktarınız.
" } ] }