{ "title": "Bezelye Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/bezelye-tohumu.jpg", "date": "19.01.2024 18:42:45", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Bezelye tohumu, Bezelye çok sevilen ve çok fazla yemek çeşidinde kullanılan bir bakliyattır. Mart aylarının son veya Nisan aylarının ortası gibi bezelye tohumları ekilir ise temmuzda ilk hasadı alınabilir. Yaklaşık 4 ayda bir ekimi yapılabilir ama iklim şartlarına göre değişir. Soğuk bölgelerde yılda bir defa bezelye ekilirken sıcak veya ılık bölgelerde bu durum 2 ve 3 defaya çıkabilir. Bir mevsimlik bir bitkidir ve bu sürede en az 2 veya 3 defa hasat alınabilir. Bezelye mevsimi çabuk geçtiğinden dolayı insanlar genellikle derin dondurucularda saklayarak kışa hazırlık yaparlar. Konserve olarak da kolaylıkla bulunan bilen bezelye çoğu mezelerin ve garnitürlerin vazgeçilmez bir bitkisidir.

Bezelye toprak isteği olarak oldukça seçicidir. Bezelye tohumu ekilecek olan toprak su tutma kapasitesi oldukça yüksek olmalı ve ince işlemden geçmeli yani büyük bir tarlaya ekilecek ise önceden traktör ile tarla sürülüp tapanlanmalı yok eğer küçük kişisel bahçelere ekilecek isi çapalarla toprak iyice havalandırılıp düzeltilmeli daha sonra aralıkları 40 veya 50 santim olan arklar açılarak bezelye tohumları atılmalı bir metreye 6 veya 8 adet düşecek şekilde. Bezelye tohumlarını saçma işlemi bittiğinde üstleri kapatılır çok fazla derine ekim yapılır ise bezelye tohumlarının çimlenmesi biraz geç olur. Bezelyeler çimlenip 15 santim kadarda büyüdüğünde ilk çapası yapılır kökleri esneyip gelişimine fayda sağlaması için. 30 santime ulaştığında ise ikinci çapaya geçilir ikinci çapa yapılırken bezelye fidelerinin etrafına hafif toprak çekilir. Fidelerin devrilip kırılmaması için. Daha sonra her bir bezelye fidesinin dibine bir sırık dikilir bezelye sarmaşıklı bir bitki olduğundan sırığa dolanıp uzayacaktır. Bezelye ilk olarak boş kapçık olarak görülür daha sonra içleri dolmaya yani taneleri oluşmaya başlar. Bu sırada sık sık kontrol edilmelidir çünkü bezelye çabuk olgunlaşıp çabuk kuruyan bir bitkidir.

Yetiştirdiğiniz bezelyeden ister iseniz tekrar ekmek için tohum elde edebilirsiniz. Ekip yetiştirdiğiniz bezelyeleri birkaç kez hasat alıp tükettikten sonra bezelyeleri toplamayıp üzerinde olgunlaşıp kurumaya bırakınız. Kuruyan bezelyeleri ister tek tek toplayıp tanelerini kabuklarından ayırabilirsiniz. İster iseniz dallarıyla yolup birkaç gün güneşte kurutup bir çuval arasında döverek tanelerin dökülmesini sağlayabilirsiniz. İstediğiniz herhangi bir işlemle çıkardığınız bezelye tohumlarını kuru fakat çok güneş almayan bir ortama serip biraz daha kurutabilirsiniz. Bin bir zahmetle elde ettiğiniz bezelye tohumlarını kuru ortamda ve eski insanların yaptığı gibi bez keselerde muhafaza etmenizde yarar vardır.
" } ] }