{ "title": "Biber Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/biber-tohumu.jpg", "date": "19.01.2024 06:12:01", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Biber tohumu; (Capsicum Annuum)Tohum küçücük ama içerisinde kocaman bir dünyanın yol haritasını barındırır, tohum doğanın yaşam kaynağıdır, en iyi en kaliteli tohumların en iyi biberlerin elde edildiği su götürmez bir gerçektir, atalarımız \"ek tohumun hasını çekme çekme elin yasını\" diyerek ektiğimiz tohumun önemine vurgu yapmışlardır, genellikle biber tohumlarının iri oluşu kalite standardı olarak değerlendirilse de bazen bu durum tersi de olabiliyor, örneğin Bursa biberi iri ve parlak olmasına rağmen salça yapımında, Karaisalı biberinden geride kalmaktadır, öyle ki Karaisalı biberinın tohumu da kendisi de küçüktür, tohum kaliteli parlak ve küflenmemiş ise biber de o ölçü de kaliteli ve albenili olacaktır, bu durum cebimize yansıyacaktır, yukarıda saydığımız özelliklerde biber tohumlar elde etmek için yapılması gereken; biberin fizyolojik olgunluğa ulaştıktan sonra tam olma devresinde toplamalıyız, tam olgunluğa ulaşmayan biberlerden kaliteli biber tohumu alamayız.

Biber tohumu nasıl elde edilir?

Tohum elde edebilmek için tarlada veya evimizin bir köşesinde yetiştirmeye çalıştığımız biberler 20-28 derece sıcaklıkta 7-10 gün içinde çimlenir, sıcaklık azaldıkça süre uzar, evimizde hemen her mevsim elde edilebilir ancak tarlada yılda bir defa alınabilir, erkek ve dişi kısımları mevcuttur, kendi kendilerine döllenir birbirine yakın biberler tozlanma ya da arılar nedeniyle çapraz da döllenebilir.

Biber fidanları büyüme esnasında çelimsiz ve istenmeyen biber fidanları sökülmek suretiyle daha iyi olanlarla çapraz döllenmeye tabi tutulmak için yan yana dikilir, biber sebzeleri olgunlaştığında görünüm olarak en iyileri tohumluk olarak işaretlenerek, işaretlenen biberlerin daha da olgunlaşması beklenir.

Tohumluk biber olarak ayrılanlar dışındakiler toplanarak yemek için kullanılabilir, böylece tohumluk olarak kalan dikili biber fidanları topraktan daha fazla verim alacaktır, tohumluk biberin renginin iyice kırmızılaşması, kuruyup buruşması artık hasat zamanının geldiğinin habercisidir. Tohumluk biberin tarlada olgunlaşması için zaman uygun değil ise tarlada başka ekim yapılacak ise tohumluk biberler koparılır, zamandan ve iş gücünden tasarruf etmek için tohumluk biberleri tek tek toplamak yerine biber fidanıyla sökülerek hasat edilir, kökü ile kurutulan biber tohumları daha kaliteli olacaktır, üstü kapalı gölge bir yerde bekletilerek olgunlaşması sağlanır.

Biber tohumlarını çıkarmaya başlamadan önce ellerimizin acımaması için eldiven takarak (Eldiven takmaz isek ellerimiz birkaç gün yanacaktır) tam olgunlaştığı anlaşılan iyice kızaran ve kuruyan biberler açılarak içinden tohumları çıkartılır. Yeteri kadar kurudu ise işimiz daha da kolay olacak tohumlar kendiliğinden çıkacaktır, bu şekilde elde ettiğimiz tohumlar tamamen doğal kendimizin de gönül rahatlığı ile kullanacağı biber tohumları olacaktır, 10 gr\"lık bez torbalarına konularak ağzı bağlanır ve üzerine tarih yazılır, bir başka ekim zamanına hazır olur.
" } ] }