{ "title": "Biberiye Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Biberiye-Tohumu-33.jpg", "date": "21.01.2024 23:07:46", "author": "Hatice KOL", "article": [ { "article": "
Biberiye Tohumu, Latince adı rosmarinus officinalis'dir ve deniz nemi anlamına gelmektedir. Çünkü biberiye genellikle deniz kıyısında yetişmektedir. Biberiye, antik Romalılar tarafından tütsü olarak kullanılmaktaydı ve bir efsaneye göre Hz. İsa bebekken bir biberiye çalılığının altında korunmuştur. Romalılar biberiyeyi defin törenlerinde kullanmayı orta çağa kadar sürdürmektedirler. Örf ve adetler gereğince cenaze törenlerinde biberiye dallarını tabutun üstüne koyarlardı. Biberiye yağının iltihaplı hastalıkları tedavi ettiğini zannetmektedirler. Bir biberiye filizi düğme iliğine konulduğunda iyi şans getirdiği ve hafızayı güçlendirdiği söylenmektedir. Biberiyenin çiçeklerinin neden mavi olduğuna dair efsanevi ve güzel bir hikayesi bulunmaktadır. Mısır'da kutsal bir ailenin bezgin kızı olan Mary pelerinini biberiyenin beyaz çiçeklerini üzerine örtmektedir. Mary'nin peleriniyle çiçekler mucizevi olarak değişerek mavi renkte oluşmaktadır. Biberiyenin İspanyolca adı romero ya da hacıların bitkisidir. Nebati olarak çiçek türleri bulunmaktadır fakat gölgede mavi çiçektirler.

Biberiye Evde Kullanımı

Taze dallı biberiyeyi bir odanın serin bir yerde saklanması gerekmektedir. 2 bardak suda bir avuç dolusu biberiyeyi 10 dakika kaynatılması gerekmektedir. Banyo ve mutfak temizleyicisi olarak mikrop öldürücü bir solüsyondan oluşmaktadır.

Biberiye Tohumunun Dekoratif Olarak Kullanımı

Biberiye dallarının güzel ve kokulu bir gövdesi bulunmaktadır. Halkalar halinde örülüp çelenk olarak süslenmektedir.

Çiçeklerini, kristalize etmek ve süslemek için salataya karıştırılmalıdır. Meyve püresine 450 gr şekeri krema ile karıştırıp biberiye eklenmelidir. Yaprakları idareli bir şekilde biberiye koyularak ekmekte içeren ve fasulye ya da kek olarak da geniş bir kapta kullanılabilmektedir. Biberiyeyi pişmiş patateslere lezzet vermek ve yağını da sebzelere tat vermek için kullanılması gerekmektedir.

Biberiye Tohumu Biberiye Yaprağı

Biberiye, eklem ağrısı, vücuttaki kas ağrıları, iştah kaybı gibi küçük sindirim problemleri, hafif bulantı ve mide gazı tedavilerinde kullanılmaktadır. Biberiye yaprakları, çeşitli maddeler içermektedir. Bakterilerin öldürücü özelliği bulunmaktadır. Sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak bölgesini rahatlatmaktadır. Dahilen tentür ya da çay gibi, içecek olarak alınmaktadır. Biberiye yaprakları, sıkılarak uygulanabilir veya sıcak su içine bırakılarak ıslatılabilir ve yapraklar bükülerek de kullanılabilir.

Biberiye Tohumu Faydaları Nelerdir?

Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır ve kılcak damarları açmaktadır. Karaciğeri tedavi eden bitkilerin en başında gelmektedir. Biberiye yağı, kanser tümörlerinin ve vücuttaki yağ bezelerinin zamanla eriyerek kaybolmasını sağlamaktadır. Sinirleri uyarır ve güçlendirmektedir. Mide ve bağırsakları uyarmaktadır. Böylece sindirime özellikle yağlı yiyecek yendiğinde yardımcı olmaktadır. Hazımsızıktan oluşan gazları söktürmektedir. Safra salgısını artırır ve idrar söktürücüdür. Kadınlarda aybaşının düzenli olarak gelmesini sağlamaktadır ve gecikmeyi önler. Etkili bir toniktir.
" } ] }