{ "title": "Buğday Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/bugday-tohumu.jpg", "date": "20.01.2024 02:42:40", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Buğday tohumu

Buğday, ülkemizde ve dünyada en önemli gelir kaynağımızdır. Buğday, insan beslenmesinde kullanılan bitkiler arasında, üretim ve ekiliş bakımından ilk sıralarda yer alır. Ayrıca buğdayın değeri, saklama ve işlenmesindeki kolaylıklar nedeniyle, çok uzun zaman öncelerinde bile buğday, temel besin durumundaydı. Buğday ürünlerinden elde edilen un, bulgur, makarna, nişasta gibi gıdalar, insan beslenmesinde kullanılır. Bu nedenle buğday bitkisi, herhangi bir nedenle azalma söz konusu olursa gerek ekmek fiyatları ve gerekse undan yapılan gıda maddelerinin fiyatlarında yükselme olması kaçınılmazdır.

Bu nedenle, her ülke için buğday üretimi açısından yeteri kadar stoklarda buğday ürünü bulundurmak büyük önem taşımaktadır. Yurdumuzda buğday, güzün ve kışlık olarak ekilir. Kışlık ekimde, yazlık ekime göre daha yüksek verim elde edilir. Buğdaya en önemli bakım işi; sapa kalkma döneminde, gübre verilmesidir. Buğday için en uygun ekim ayı, 15 Ekim - 15 Kasım tarihleri arasıdır. Ekilen buğdaylardan bol hasat ve verim almak için ekilecek tohumun kalitesi çok önemlidir. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yetiştirilmesine rağmen, en çok Orta ve Doğu Anadolu'da yetişir buğdaylar. Alabildiğince büyüklükteki tarlalar, yeşile bürünmüş olurlar. Zamanı gelince sararmaya başlarlar. Buğday tarımında biçer döver ile hasat zamanı buğdaylar işlenir ve tam alım zamanındaki buğdaylar saman sarısı renklerini almaya başlamışlardır. Hasat zamanını iyi bilmek gerek. Aksi halde ürüne erken girilmesi üründe kurutmaya, geç kalınmasında ise hasatta kayıplara neden olur.

Buğday tarımında toprağın kaliteli olması, gübrelemenin uygun zamanda verilmesi ve kurak geçen zamanlarda ise usulüne uygun bir şekilde sulama yapmak, buğdaydan daha iyi bir sonuç almamızı sağlar. Tüm çiftçilerimizin ürünleri bol ve kazançları bereketli olsun.
" } ] }