{ "title": "Çay Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/cay-tohumu.jpg", "date": "19.01.2024 01:19:22", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Çay tohumu, çay tohumları için çok fazla sürgün verenler, ancak üzerinde tohumu az sayıda olan fidanlar tercih edilmektedir. Özellikle eylül, ekim ya da kasım aylarında tam anlamı ile olgunlaşmış olan çay tohumları seçilerek alınır ve 1.5 cm çapında olan elekten elenerek geçirilir. Eleme işleminden sonra eleğin üstündeki kalan çay tohumları ayrılır. Ayrılan çay tohumlarının içinden iri, dolgun, yuvarlak, muntazam ve parlak olan çay tohumları alınır.

Genellikle bu seçilen çay tohumları, ekim işlemi gerçekleşmeden önce yaklaşık olarak 24 saat kadar su içerisinde bekletilmektedir. Bekleme suyunun üzerine çıkan çay tohumları atılır. Genel olarak çay tohumları 10 ile 15 ya da 20 ile 25 gün kadar kum içerisinde çimlendirme işlemi için bırakılır. Çimlenme işlemini daha kolaylaştırmak içinde çay tohumları 15 derece olan sıcak suyun içerisinde mutlaka 1 gün bekletildikten sonra kumun içine ya da ıslak çuvallar içinde tutulmalıdır. Daha sonra kabukları çatlayana kadar çay tohumları bu şekilde bekletilir.

Çay tohumlarının ekimleri, çay tohumları genellikle şevden yaklaşık olarak 40 cm uzaklıkta, ara mesafeleri 50 cm ve dikim derinliği de 30 ya da 40 cm civarında olmalıdır. Çoğunlukla çay tohumlarını ekmek için açılan çukurlara 3 ile 4 adet çay tohumu saç ayağı şekli verilerek konmaktadır. Daha sonra çay tohumlarının üzeri yaklaşık 4 ile 5 cm kalınlığında toprak ile kapatılarak bastırılmalıdır. Çay tohumunun yerinin belirli olması için yerine dal parçası dikilerek işaretlenmesi yapılır.
" } ] }