{ "title": "Çemen Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Cemen-Tohumu-74.jpg", "date": "19.01.2024 05:20:34", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Çemen Tohumu: Baharat dünyasının mutfağımıza sunduğu lezzetlerden bir tanesi çemen otudur. Hem sağlık için şifalı yönlerinden hem de mutfaklarda eşsiz bir tada sahiptir. Bilimsel adı Trigonella foenum olan çemen otu, Latince adı fabaceaeda denilen baklagiller ailesinden olup, 60-100 cm'ye kadar uzayabilen bitkidir. Çiçekleri beyazdan sarıya dönük olan çemen, sulak alanları seven bir bitkiidir. Bununla beraber yarı kurak alanlarda da dünyada yaygın olarak yetiştirilebilir. Çemen otu kahverengimsi sarı renkte tohumlara sahip bir bitkidir. Çemen, şifalı bitkisi eski çağlarda Asya ülkelerinde şehvet arttırmak ve savaşlarda cesaret vermek için kullanılmaktaydı. Çemen otu, bilindiği gibi, ülkemizde en çok pastırma yapımında kullanılan bir bitki türüdür. Bunun yanı sıra bazı bölgelerimizde çemen otunun tohumu ve yaprakları, salatalarda ve haşlanarak sebze olarak kullanılır. Çemen, et yemeklerinde, çorba ve soslarda da yaygın olarak kullanılan bir baharat türüdür. Çemen otunun tek başına acımsı bir tadı vardır bu nedenle genelde çeşni olarak kullanılabilir.

Çemen Tohumu: Şifalı bitkisinin tohumları diosgenin, yamogenin, tigogenin, gitogenin ve neotigogenler gibi saponinlerin kaynağı olaak bilinmektedir. Mineral ve vitamin olarak ise kalsiyum, fosfor, tiamin, demir, riboflavin, niasin ve C vitamini ihtiva eden tohuma sahiptir.

Çemen Tohumufaydaları
Çemen otundan elde edilen tohumlar, yüksek oranda dioesgenin içermekte bu da kadınlık hormonu olarak bilinen Östrojenin artmasına katkı sağlamaktadır. Östrojen hormonu göğüslerin büyümesini sağlamaktadır." } ] }