{ "title": "Ceviz Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/ceviz-tohumu.jpg", "date": "21.01.2024 05:17:46", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Ceviz Tohumu; Ceviz fidan yetiştiriciliği, tohumla ya da üstün nitelikli olan çeşitlerin çöğürlere aşılanması biçiminde yapılır. Günümüzde dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilmekte olan ceviz, yakın olan bir tarihe kadar yalnızca tohumdan imal edilmekteydi. Ülkemizde de aynı biçimde tohum ile imalat yaygın bir şekilde yapılmıştır. Son senelerde, özellikle Batı ülkelerinde ve Amerika'da aşı ile çoğaltmanın önemi görülmüş ve ceviz imalatçılığı tamamen seleksiyon vasıtasıyla doğal popülasyonlar içerisinden seçilerek geliştirilmiş standart çeşitler ile aşılanarak imal edilmeye başlanmıştır.

Örnek olarak, Yugoslavya'nın Şampiona, Srem ve Backe çeşitleri, Fransa'nın Frenquette, Mayette ve Persiente, İtalya'nın Sorrente, Kaliforniya'nın Placentia, Payne, Hartley ve Pedro, Türkiye'nin Yalova, Şebin, Bilecik, Kaplan, Gültekin-1, Yavuz-1 ve Şen-1 şeklindeki çeşitler seleksiyon vasıtası ile oluşmuştur. Cevizlerin çelikle ve doku kültürü ile çoğaltılması mevzusunda araştırmalar yapılmakla beraber bu çalışmalar tam anlamıyla yayılmamıştır. Ceviz fidanı imalatçılığı için takip edilecek en iyi olan yol, yabani cevizlerin tohumlarından elde edilecek çöğürlerin standart çeşitler ile aşılanmasıdır.

Aşılı ceviz fidanı imalatında standart olan çeşitler kadar aşı yapılacak anacın seçimi de oldukça önemlidir. Anaç, kuvvetli olan bir kök yapısına sahip olmalı ve hızlı olan bir gelişme göstermelidir. Verimli olmalı ve her yıl meyve vermelidir. Antraknoz, ceviz yanığı şeklindeki mantarı ve bakteriyel hastalıklara karşı dayanıklı olmalıdır. Tohum ve anaç seçimi, ceviz fidan imalatı için kullanılacak olan tohumlar, doğal bir şeklide yayılış gösteren bölgelerdeki ceviz ağaçlarından toplanmaktadır. Yabancı olan tozlanma nedeniyle genetik bakımından değişik olan bu tohumlardan oluşan çöğürler de büyük ölçüde değişiklik göstermektedir. Aynı ağaçta, aynı daldan ve aynı salkımdan alınan tohumluklardan oluşan ağaçlar da birbirlerinden değişik özellikleri bulunmaktadır.

Tohumluk bir şekilde seçilen kabuklu cevizler, üstünü örten yeşil kabuğun yüzde 80'i çatlamasının ardından hasadı yapılmalıdır. Tohumluk olan cevizler bazı özellikler taşımalıdır. Homojen irilikte ve meyve ağırlığı en az 10 ile 12 gram kadar olmalıdır. Sağlam, içi dolgun, yağ miktarı yüksek, sap çukuru dar olmalıdır. Yüksek çimlenme özelliğinde olmalıdır. Cevizler hasadın ardından doğrudan güneş görmeyen, gölge, havadar ve rutubetsiz olan yerlerde tutulmalıdır. Tohumluk cevizlerin mütecanis sürgün vermesi için tohumlar 80 ile 90 gün arası +4°C'de soğuk depoda tutulmalı ya da ekim vaktine kadar bu şartlara uygun olan bir şeklide saklanmalıdır.

Ceviz tohumlarının ekimi, toprak hazırlanıp tava geldiği zaman, tohumlar aşı parseline sıra aralığı 60 ile 90 santim, sıra üzeri 15 ile 20 santim ve derinliği 70 ile 10 santim olacak biçimde karıklar açılır. Cevizin yanak bölgeleri yanlara, yapışma yeri toprağa gelecek bir biçimde dizilerek ekilir. Ceviz tohumlarının üzeri iki bölüm toprak, bir bölüm gübre, bir bölüm dere kumundan meydana gelen harç ile kapatılmalı, ekimin bitmesinin ardından can suyu verilmelidir.
" } ] }