{ "title": "Chia Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/chia-tohumu.jpg", "date": "23.01.2024 03:59:22", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Chia tohumuChia tohumları, Güney Meksika, Guatemala ve Güney Amerikaya'da yetişen ve o yörelere özgü olan, nane ailesinden çiçekli bir bitki olup, zamanla bütün dünyada kullanımı yayılarak faydası anlaşılan şifa deposu bir bitki tohumudur. Özellikle omega 3 yağ asidi bakımından oldukça zengin olan bu bitki, sırf tohumları için üretilmektedir. Ortalama 1 milimetre çapında mini oval bir yapısı olan chia tohumu, beyaz, kahverengi, siyah ve gri gibi farklı renklerden oluşur. Suda bekletildiği zaman, ağırlıklarının yaklaşık 10 katı kadar su emiyor ve hafif jel, yapışkan gibi bir katman oluşur. İçinde chia barındıran içeceklerin ve yiyeceklerin çok güzel olan tadı ve koku, bundan dolayı gerçekleşmektedir.

Chia tohumlar, diğer besinlere katılarak, tam tahıl gıdası olarak ya da tohum halinde tüketilir. Chia tohumunun, fındığa benzer tadı ile içecek ve yiyeceklere karıştırılarak, besinlerin lezzetine lezzet katan bir tohumdur. Genellikle mısır gevreklerinin, sosların, sebzelerin, yoğurtların, pirinç ile hazırlanan yemeklerin içine katılarak veya hamur işlerinin üzerine serpilerek tüketilmektedir. Bunların yanında sadece su ile karıştırarak kolay bir şekilde, lezzetli bir jel elde edilmektedir. İçinde yüksek miktarda çözünebilir lif içeren chia tohumları, mineral bakımından da sodyum, magnezyum potasyum ve fosfor gibi mineralleri fazlası ile içinde bulunur. Bol miktarda antioksidanlara ve diğer proteinlere de sahip olmakla insan sağlığı açısından çok faydası vardır.

Chia tohumlarının faydaları, eski dönemlerde Maya ve Aztekler'den günümüze kadar bilinmekte ve hastalık tedavilerinde kullanılmaktadır. İçinde bulunan zengin vitamin ve mineraller sayesinde, bilhassa beden gücü çalışanlar için, büyük enerji sağlamakta ve çabuk oluşabilecek yorgunlukları engelleyerek, insanı dinç hale getirmektedir. Lif açısından zengin olan chia tohumu, kan şekerini düşürerek, denge sağlamayı ve sindirime yardımcı olarak, sistemi korumaktadır. Bunun yanında yüksek miktardaki lif, insanda tokluk hissi yaratarak, aşırı beslenmeden insanı korur. Mide sorunlarına iyi gelir ve bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin korunmasında yardımcı olmaktadır. Yine aynı şekilde yüksek miktarda bulunan protein miktarı ile, insanda iştahı azaltır ve sağlıklı ve dengeli, beslenme konusunda insana yardımcı olmaktadır.

Aşırı kilolu yaşamak çoğu kişi için çok zor olmakta ve yapılan diyetler ve egzersizlerden bir zaman sonra sıkılarak bırakılmaktadır. Yapılan araştırmalarda chia tohumları, kilo aldırmayı engeller ve vermeyi de kolaylaştırmaktadır. Chia tohumlarının içinde bulunan yüksek miktardaki karbonhidrat, protein ve lif sayesinde kişiye tokluk hissi vererek, uzun süre tok kalmayı ve bu şekilde kilo vermeyi sağlar. Tek başına hızlı bir şekilde kilo verdirme özelliği yoktur. Ancak kilo vermek isteyenler, bunun için diyet uygulayanlar için eşsiz bir besindir. Açlık hissini bastırıcı ve geciktirici özelliği sayesinde buna katkıda bulunmaktadır. Uzmanların diyet yapanlara tavsiyelerinden birisi de diyet listenizdeki besinlere karıştırılarak tüketilmesi hem hızlı kilo verdirir hem de vücudu sıklaştırıcı sayesinde istenilen vücut ölçülerine kavuşturmaktadır.

Zengin omega-3 içeriği ile özellikle çocuklarda beyin gelişimi açısından yüksek fayda sağlamaktadır. Ayrıca yetişkinler içinde byin fonksiyonlarını yerine getirmede oldukça fayda sağlayan chia tohumu, balıklardan sağlanan omega- 3 miktarı kadar, fayda sağlamaktadır. Bunun yanında, kesin olarak bilinmese de şeker hastalığına ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirmektedir. Karaciğer yağlanması, ciddi hastalıklara yol açan durumları da engellemektedir. Organların çevrelerinde oluşan yağlanmayı ve iltihaplanmayı da engeller. Kandaki şeker seviyesini düzenler ve özellikle diyabet - 2 hastalarına etkili fayda sağlamaktadır. İçinde yüksek miktarda bulunan magnezyum, fosfor ve protein ile kemik hastalığı çekenlere iyi gelir ve kemiklere fayda sağlamaktadır. Ayrıca laktoz hassasiyeti olanlara ya da süt tüketimi yapamayanlara önerilmekte ve kemiğin ihtiyacı olan maddeler, chia tohumundan karşılanmaktadır.

Sağlık için çok önemli besin olan chia tohumları, çok belirgin bir tada sahip olmadıkları için, istenilen yiyecek ya da içeceğe kolayca ilave edilir. Bu şekilde kullanımının yanında, günde 2 yemek kaşığı tüketilmesi, yukarıda sayılan sağlığa faydalı yararları elde edilmesinde yeterlidir. Chia tohumlarının besin değerlerine bakıldığı zaman ise şu değerler ortaya çıkmaktadır.

100 gram chia tohumu besin değerleri;
Ayrıca, yeterli miktarda sağlığa faydalı maddelerin yanında, yeterince çinko, B1, B2 ve B3 vitaminleri ve potasyum da bulunur.
Chia tohumları ile puding, jel gibi besinler yapılarak da tüketilebilir. Bunların yapımları ise;
" } ] }