{ "title": "Çiya Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Ciya-Tohumu-26.jpg", "date": "21.01.2024 11:05:51", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Çiya tohumu, zengin besin içeriği olan bir bitkidir. Sağlık için faydaları olduğu kadar yan etkilere de sahiptir. Bolivya, Meksika ve Arjantin'de yetiştirilen bitki, son zamanlarda popülerlik kazanmış, mutfaklarda çok yönlü olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Çiya tohumu nasıl kullanılır?

Çiya tohumu, yoğurt, yulaf gibi gıdalara karıştırılarak kullanılabilir. Bu şekilde yaygın bir kullanıma sahiptir. Özellikle sabahları yoğurt ya da yulaf ezmesi üzerine 2 çorba kaşığı eklenerek kahvaltılık olarak tüketilebilir. Bunun yanı sıra, salatalarda kullanılabilir. Evde hazırlanan pudingler çiya tohumuyla süslenerek tüketilebilir. Faydalarından yararlanabilmek için makarna gibi yemeklerin içine serpiştirilerek tüketilebilir. Hamur işlerinde çörek otu ya da susam gibi hamur işi üzerine serpiştirilip kullanılabilir. Bunların yanı sıra, toz haline getirilerek, kek, poğaça, ekmek hamurlarının içine eklenebilir, süt, çay ya da suya eklenip kullanılabilir. Yemek veçorbalarda sos olarak hazırlanabilir.

Çiya tohumu faydaları nelerdir?
Çiya tohumu yan etkileri nelerdir?

Şişkinlik: Çiya tohumunda görülen en yaygın yan etki şişkinlik hissi yaratmasıdır. Tohum tüketimi kısıtlanarak bu yan etkiden kurtulmak mümkündür.

Gebelik: Gebelik döneminde tüketim için uygun değildir. Beraberinde emzirme döneminde de tüketilmemelidir.

Yüksek trigleserit: Yüksek trigleserit problemi olanlarda yakınmaları arttırabilir.

Prostat kanseri: Yapılan araştırmalara göre çiya tohumu prostat kanseri riskini arttırabilmektedir.

Alerjik reaksiyonlar: Çiya tohumu bazı vücutta alerjik reaksiyonların gelişmesine sebep olabilir. Kişinin hardal ya da hardal tohumuna karşı alerjisi bulunuyorsa muhtemel çiya tohumuna karşıda alerjik reaksiyon sergileyebilir. Gözlerde sulanma, mide bulantısı, kusma, deri döküntüsü, nefes darlığı, ağız ve dil şişmesi görülebilecek reaksiyonlardır.

Bağımlılık: Çiya tohumu aşırı tüketildiğinde bağımlılık yaratabilir. Bu nedenle tüketimine dikkat edilmelidir ve aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.

İlaç etkileşimi: Çiya tohumu kullanılan bazı ilaçlarla etkileşim yaratabilir. Kan inceltici ilaçlar, tansiyon ve şeker hastalığı ilaçları kullanan kişilerin çiya tohumu kullanmaması gerekir.

Çiya tohumu besin değerleri (Yemek kaşığı)

Gluten içermeyen ve süte bakarak daha fazla kalsiyum barındıran çiya tohumu, mükemmel bir çözünür posa kaynağıdır. Besin içeriği ise aşağıdaki gibidir.
" } ] }