{ "title": "Çörek Otu Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/corek-otu-tohumu.jpg", "date": "21.01.2024 08:36:18", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Çörek otu tohumu, çağdaş tıbbın epeyce dikkatini çeken az sayıda bitkiden biridir. Hastalıklara tesirini öğrenmek için yüzlerce deney yapılmıştır ve onlarcası da hâlâ devam ediyor. Bu denli denetim ve deney daima pozitif sonuçlanmış ve her seferinde yüzyıllar öncesinden buyrulan ve kıymeti yepyeni yeni anlaşılan \"Ölümden başkasına şifadır\" hadisi şerifine ulaşılmıştır. Fakat ilginçtir ki yeniden bu yüzlerce çalışmaya nazaran çörek otunun etki mekanizması halen tam anlamıyla da çözülememiştir.

Çörek otu tohumu, 2-3 mm uzunluğu yaklaşık olarak da mat olmamış kara renklidir, parmaklar aralarında ovulduğunda güzel bir koku verir. Çok minik taneli çörek otu elek altı olabilmektedir, bu kalitesini düşürür. Çörek otu tohumu öğütüldüğünde bekletilmemelidir. Yağı duyarlı olduğundan hemen tüketilmelidir (Oksidasyon) ve sıhhate çok zarar verici hale gelmektedir. Bu sebeple çörek otu öğütülünce bekletilmeden tahin ve pekmeze karıştırılmalıdır. Öğütülmüş olarak da hazırlıklı satılan çörek otu şüphesiz yenmez, yalnızca haricen kullanışlıdır ya da buhar banyosunda kullanışlıdır. Çörek otu yağı içilecekse açık parlak sarımsı, basit akıcı, dibinde tortu olmamış, tadı ve kokusu güzel meydana gelen ürünler seçim edilmelidir. Bu özelliklere uymayan çörek otu yağı içilmez, yalnızca haricen kullanışlıdır. Tıp biliminin tek dayanağı vücudun kendi kendisini tedavi edebilme gücüdür. Dışarıdan dayanak verilebilir. Bedene destekçi olmuyorsa yapılabilecek hiçbir şey bulunmaz. Bu açıdan bakıldığında çörek otu, savunma sistemi balanslarını kurarak, vücudun kendi başının çaresine bakabileceği ortamı hazırlamaktadır ve hastalık yapıcı unsurlar da tesirsiz kalmaktadır. Son zamanlarda mühim oluşan yüksek kan basıncı, yaşlılık şeker sağlık sorunu, yüksek kolesterol, fazla miktarda kilo, romatizma, astım, alerji ve diğer müzmin hastalıklarda çörek otu başarıyla kullanmaktadır. Çörek otu tohumları bin bir senedir baharat ve gıda savunma maddesi olarak da kullanılmıştır. Bitkinin tohumları ve yağı ananesel tıp kapsamında kullanılabilecek potansiyel ilaç nitelikleri işaret etmektedir. Bu derlemede çörek otunun terapötik (Sıkılaştırıcı) kullanım sahaları ve beden sistemlerini etki eden sağlık sorunlarının rehabilitasyonundaki rolü incelenmiştir. Çörek otu, oksidan ajanları temizleyen antioksidan sistemi harekete geçirme niteliğine de sahiptir. İnflamatuar süreçlerin mediatörü meydana gelen prostaglandinleri ve lökotrienleri baskılayarak antienflamatuvar özellik işaret etmektedir. Bitkinin immunomodülatör (Savunma sistemini tertip edici) nitelikleri, T hücrelerini ve natürel katil hücrelerini artırarak bağışıklık yanıta (Savunma sistemine) katkıda bulunma şeklindedir.

Çörek otunun son zamanlarda tedavi için olarak da faydalanıldığı sahalardan bazılarını da şu şekilde sıralayabiliriz
" } ] }