{ "title": "Dereotu Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Dereotu-Tohumu-84.jpg", "date": "20.01.2024 11:03:55", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Dereotu tohumu; ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır. Bitkiyi ekerken en çok dikkat edilecek husus ise güneş alan bir yer olmasıdır. Çünkü güneş ışığını seven bir bitkidir. Dereotu bitkisinin tohumu ekimi yapıldıktan iki ay içerisinde yetişir ve gelişir. Dereotu maydanozgiller familyasından olan bir bitki türüdür. Yeşil renkli olan bu bitki genellikle salatalarda, yemek içerisinde veya cacık için kullanılır. Dereotu bitkisi her türlü yemek içerisine konularak hem yemeğin tadını hem de görselliğini güzelleştirir. Dereotu bitkisi tıpkı maydanoz gibi tam bir mineral ve vitamin deposudur. Bu bitkinin tohumlarının ekim bölgeleri ülkemizde Akdeniz, dünyada Rusya ve Afrika'nın batı kesimlerinde doğal olarak ekilir. Dereotu bitkisi özellikle insanların hastalıklara karşı direncini artırır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesin sağlar. Saymakla bitmeyecek birçok faydası olan bu bitki özellikle çok düşük bir kaloriye sahip olmasından ötürü diyet listelerinin başında gelir. Aynı zamanda zayıflatma etkisine sahiptir. Lifli bir bitki yapısına sahip olan dereotu kabızlık gibi sindirim sorunlarını da ortadan kaldırmada etkili olan bir bitkidir.

Dereotu tohumundan olan bitkinin faydaları nelerdir?
Dereotu tohumundan elde edilen bitkinin kurutularak veya taze şekilde yapılan çayı da vardır. Özellikle kabızlık sorunu gibi sindirimle ilgili sorunlar yaşayan kişilerin dereotu çayı tüketmesi yaşadığı sorunu ortadan kaldırmasında çok etkilidir Dereotunun tohumu görsel olarak genellikle anason veya kerevizin tohumuna benzerdir. Bitkinin tohumları yıl içerisinde yaz sonu veya sonbahar gibi meydana gelir. İlkbahar aylarında ekilen ve iki ay içerisinde olgunlaşıp kullanılan bitki sonbahara kadar devam ederek tohumlarını oluşturur. Kendi kendine her yıl tohumunu veren bitki ekildiği yere dökülerek her sene yeniden yetişebilmektedir. Çay olarak tüketilmesi özellikle uykusuzluğa da iyi gelmektedir. Bebeklere içirildiğinde gaz giderici bir etkiye sahiptir.

Dereotu tohumu özellikleri nelerdir?

Tohumdan yapılan çay ile bebeklerde gaz, yetişkinlerde uykusuzluk ve rahatlama, yine aynı şekilde ağızda çiğnenmesi ile ağız kokusunu giderme nefesi rahatlatma gibi etkileri vardır. Dereotunun tohumu da yaprakları da çok faydalıdır. O nedenle de mutlaka hem tohum olarak hem de yaprakları taze iken tüketilmesi gereken bir bitkidir.
" } ] }