{ "title": "Deve Dikeni Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/deve-dikeni-tohumu.jpg", "date": "20.01.2024 01:04:02", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Deve dikeni tohumu, şevkülmeryem, sütlü kengel, deve kengeri, sakin kenger olarak da bilinir. Taşların ve kayaların kenar kısımlarında bol bol yetişen bu nebat esasında otsudur ve boyu bir metreye denli ulaşabilir. En çok miktarda bahar aylarında meydana çıkarlar. Olgunlaştığı zaman mor, pembe ve kırmızı renklerde çiçek açar. Çok fazla miktarda yararlı özellikte bir nebattır ama bahçelerde yetişmesine müsaade verilmez.

Deve dikeni tohumunda yer alan silymarin kimyasalı, karaciğeri onarır ve yepyeni karaciğer hücresinin oluşmasını olanağı sağlar. Karaciğerde yağları parçalayıp sindirmek için üretilen safra, deve dikeni tohumu ile imalatını arttırır. Böbreklerin ek olarak düzgün çalışması olanağı sağlar, idrarı arttırır. Alkol/içki ile meydana gelen sirozu önler, nikotin, karbonmonoksit benzeri maddelerin zehirli tesirini yavaşlatır. Kanaat temizler ve karaciğeri tertip eder. Silymarin, karaciğer hormonlarını dengeleyen glutasyon maddesinin artmasını olanağı sağlar. Bununla Birlikte müzmin mantar enfeksiyonunu önler. Deve dikeni tohumunun faktörl maddesi, silymarindir. Bu madde esasında özellikte bir polifenoldür. Ağustos ayı içinde toplanmaya başlanılan bu bitkinin çiçekleri kurutularak tohumlara ayrılır. Ek olarak ardından yıkanır ve saklanmaya alınır. Bazı durumlarda güzelce kuruyan tohumlar toz haline getirilerek kullanılır. Eczanelerde, deve dikeni tohumunun hapları da bulunur. Karaciğer hastalıklarında bu tabletler kullanışlı. Gün içerisinde 15 gram civarı kullanılması yeterlidir. Mide ve bağırsak hastalıklarında, deve dikeni tohumundan inşa edilmiş olan çay kullanışlı. İlk kullanımda hafif ishal yapabilir bu gayet natürel özellikte bir yan etkidir. Deve dikeni tohumu tek başına kullanılmalıdır. Mide ve bağırsak sorunlarından yakınan kişilerinde seçim ettiği deve dikeni tohumu, 2 çeşit yöntemle kullanılmaktadır. Tipik kullanım sahası meydana gelen karaciğer hastalıklarında eczanelerde satılan tabletler kullanılmalı, mide ve bağırsak amaçlı ise deve dikeni tohumu çayı olarak da malum ezilmiş tohumun demlenerek içilmesi gerekiyor. Gün içerisinde 15 gr kullanılması yeterlidir, fazla miktarda tüketimine gereksinim olmamaktadır. Malum ve birçok kez özellikte bir yan etki oluşturmayan deve dikeni tohumu birtakım tüketim şekillerine yönelik hafif seyirli ishale neden olmaktadır.

Halk içinde şevkülmeryem, sütlü kengel, deve kengeri, sakin kenger olarak bilinen deve dikeni tohumu taş ve taş diplerinde bol yetişir. Otsu özellikte bir bitkidir ve deve dikeninin geçerliliği 2 sene ve en fazla boyu bir metre kadardır. Baharla birlikte yeşil ve top biçimde görüntüye sahip diken topluluğu halindedir. Olgunlaşma evresinde mor renkte güzel özellikte bir çiçek açar. Beyazı denilen özellikte bir türü ek olarak vardır. Pembe ve kırmızı renkte açtıkları çiçekleri ile değişiklik edilirler. Zarar veren ot olarak da görülebilen ve peyzajı düzgün inşa edilmiş hiçbir bahçede yetişmesine müsaade verilmeyen bu bitkinin vücudu toksinlerden arındıran çok fazla miktarda yararlı ve özel meydana geldiği unutulmaması gerekir.
" } ] }