{ "title": "Enginar Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Enginar-Tohumu-67.jpeg", "date": "21.01.2024 20:20:20", "author": "Kadriye yılmaz", "article": [ { "article": "Enginar tohumu, Enginar, ilk olarak Etiyopya'da yetiştirilen bitki daha sonra Mısır üzerinden Avrupa kıtasında yaygınlaşmıştır. Bitkinin yaprakları Antik Yunan ve Roma imparatorluğunda sindirime yardımcı olması için tüketilmiştir. Enginar tohumları iri olup gramında 20-25 adet tohum bulundurmaktadır. Enginar tohumunun 1000 tane ağırlığı yaklaşık 75 gramdır. Tohumları siyah, gri ve alaca çizgili olmaktadır. Çimlenme yeteneklerini 6 ile 10 yıl arası muhafaza edilebilir. Enginar tohumlarının çimlenme süresi iki yıldır. Çimlenme sıcaklığı ise 20-30 derece arasındadır. Enginar tohumları karanlıkta çimlenir.

Enginar Tohumu Yetiştirmek: Alınan tohumlar bir gün önceden ılık suda bekletilir. Suda tutulan Enginar tohumu derin viyole, çimlendirme poşetlerine veya kâğıt bardaklarına bırakılıp içine, torf bardağı konularak tohumu 2 cm derinliğe ekilir. Daha sonra kapları sulandırarak karanlıkta çimlenmeye bırakılır. Tohumlar çimlenip toprak yüzeyine çıkınca tohum kabı mutlaka güneş alan bir yere bırakılır. Fideler 15-20 cm boyuna gelince ekime uygun olur.

Enginar Tohumu Sulama: Enginar, hasat dönemine kadar kurak havalarda haftada bir defa su verilir. Hasat zamanından sonra bir defada su verilir, daha sonra tohuma hiç su verilmez. Bitkinin yaprakları sararıp kuruyacak hale gelir. Bitki bu süre zarfından sonra uykuya geçer. Bu enginar için normal bir süreçtir. Enginar bitkisi Sonbaharda yağmurlarla birlikte uyanarak tekrar sürgün verecektir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde kış ılıman geçtiğinden dolayı uygun ortam sağlanmaktadır. İlkbahar döneminde oluşan kurak ve sıcak havalarda konservecilik çeşitlerinde başlarının küçük kalmasına, gevrekliliğinin azalmasına, acılaşmasına hata liflenmeye sebep olur. Artan sıcaklıkta ise hemen çiçeklenmeye başlayarak veriminde düşme yaşanır.

Enginar Tohumu Gübreleme: Sonbaharda bitkinin kökünü yanmış çiftlik gübresi ile gübrelenir. Organik ve mineral gübre ile gübrelenir. Enginar tohumu için toprağın Ph dengesi 6.0-6,5 olmalıdır. Ayrıca; toprağın %2'sinde cıva olması gereklidir.

Enginar Üretme: Sonbahar ve İlkbahar döneminde anadan ayrılan sürgünler, başka yerlere dikilerek çoğalması sağlanır.

Enginarın Faydaları Nelerdir?

" } ] }