{ "title": "Fasulye Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/fasulye-tohumu.jpg", "date": "20.01.2024 05:14:10", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Fasulye tohumu, Vücudumuzun önemli bir protein kaynağı olan fasulye baklagiller familyasından olup, senede bir kez üretilen bir bitkidir. Ilıman iklimi sever, çok sıcak havaları sevmez, sıcaklık sıfırın altına düştüğünde don tehlikesine karşı gerekli önlem alınmalıdır. Eğer bitki çok üşürse ürün zarar görür ve verimliliği düşer, fasulye tohumunun genetiği bozulmadan gelecek nesillere aktarılması için gereken özeni göstermek ve doğal fasulye tohumları üretmeliyiz.

Fasulye tohumu nasıl elde edilir?

Kaliteli fasulye tohumları elde etmek için Eylül Ekim aylarında tarlalardan son hasatlar elde edildikten sonra tarlalar traktöre bağlı pulluk ile sürülerek tarla bir kış boyunca dinlenir, ertesi yıl Nisan Mayıs ayları geldiğinde tarla bir başka tarım aracı olan külte yardımıyla tekrar sürülerek tesviyesi düzeltilir, çamur topakları ezilir. Birkaç gün beklendikten sonra bir gün boyunca su içinde ya da nemli bir bez içinde bulundurduğumuz pazardan, marketlerden veya internetten temin ettiğimiz kaliteli iri fasulye tohumlarını güneşli ılıman bir günde toprakta 3-4 cm derinlikte açtığınız çukurlara atarak üzerini toprakla kapatın, üzerine basmayınız. Tohumları önceden nemlendirmenizin faydasını bu aşamada göreceğiz yani tohumun çimlenme zamanı daha erken olacaktır. Yaklaşık bir haftada fasulye çimlenir topraktan çıkmaya başlar, bu aşamada soğuk vurmaması için hava durumu gözlemlenerek gereken tedbirler alınmalıdır.

Soğuk vurma olayı olursa verim ve miktar azalacaktır, bu aşamada suya fazla ihtiyaç duymayacaktır, yaklaşık 15 gün sonra hafifçe sulanır, sulamadan dolayı toprak kaymak tutmuşsa çapalamak gerekir, kaldı ki fasulye tane verene kadar 15 günde bir çapalanması gerekir. Böylece çim kökleri daha rahat büyüyecek, yabani otlar temizlenecek ve toprakta hava alacaktır, toprak kuru ise hafifçe sulamak gerekir. Büyüdükçe dikilen sırıklara sarılır böylece yaz ayları boyunca bu işlemler devam edecek, ağustos sonu eylül başlarında fasulyeler ot kökleriyle tamamen kurumuş olacaktır.

Bu haliyle bu aylarda sökülerek toplanır, kurumuş ot şeklinde fasulye harmanı patos ya da başka saman makinelerinin uygun elekleri takılarak saman hale getirilir, saman makinesi fasulye tohumlarını ve samanını ayıracaktır, elde edilen tohumlar istenirse numaralandırılmış eleklerden geçirilerek büyük küçük sınıflandırmaya tabi tutulur. Kuru olarak uygun ambalajlara konularak paketlenir, üzerine tarih yazılır, kuru karanlık ve serin yerde muhafaza edilir.

" } ] }