{ "title": "Hibrit Tohum", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/hibrit-tohum.jpg", "date": "19.01.2024 04:58:30", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Hibrit Tohum; Hibrit ya da melez tohum, aynı bitki cinsine ait uzak akraba konumunda olan iki doğal bitki kümesi ya da nüfusundan tercih edilen saf olan hatların ya da insanların birbirleri ile çaprazlanması neticesinde elde edilen ilk nesil melez tohumlara verilen addır. Bu teknik ile farklı olan yollar kullanılarak ana ya da babada yer alan özelliklerin çocuklarında meydana gelip gelmediği belirlenmekte ve böylece yetiştiricilerin yani çiftçilerin en fazla istedikleri özellikleri bünyesinde toplayacak olan melezin hangi ana ve baba birleşiminden elde edildiği bulunarak, çoğalmakla geçilmektedir.

Fakat melezler genetik yapıları gereği tohum verdikleri vakit yani elde edildiğinde, istenen özelliklerin çok az bir bölümünün de korunduğu gözükmektedir. Örnek olarak da var olan herhangi bir hastalığa dayanıklılık özelliği de yok olmaktadır. Dolayısı ile bu özelliklere sahip bir çeşit talep eden kullanıcılar her yıl yeniden tohum satın alma zorunda kalmaktadır. Zaten melezlerin bu özellikleri sayesindedir ki birden fazla insan ve kuruluş bitki ıslahı mevzusunda yatırım yapmış ve yatırımlara devam edilmektedir. Tohum sektörü her yıl cirosunu yaklaşık olarak %13 ile %15'ini ARGE bütçesine göndererek dünyada bütün sektörler içinde araştırmaya en fazla kaynak ayıran sektör konumunda yer almaktadır.

Göz ardı edilmemesi gereken iki önemli olan konuya dikkat edilmesi gerekmektedir. Tohum maliyetinin toplam girdiler içerisinde bulunan payı oldukça düşüktür. Öbür girdi maliyetlerinin sabit kalmasına rağmen yalnızca tercih edilen tohum sayesinde toplam olan hasılat çok fazla farklılık gösterebilir. Bu uğraşlar neticesinde elde edilen hibritler sayesinde tohum sektörü özellikle dünyada nüfusun fazla hızlı yükseldiği 20. Yüzyılın ikinci yarısı boyunca kişilerin bol ve ucuz olan gıdaya kavuşmalarını sağlayabilmiştir.

Tohumculuk uğraşında uygun olan ana ve babaları belirleme ile istenen melezleri elde etme işlemine ıslah çalışması, yapan insana da ıslahçı adı verilmektedir. Hibrit ve melez tohumlarının kısır olması, maalesef ülkemizde ulu orta dillerde dolaşan tohumlar kısırdır söylemi tamamı ile yanlış ve de büyük olan bir yalandır. Bu iftiranın altında işin aslını bilmeyen geniş olan kitlelere korku salarak bilimsel gelişmelerin önüne bilinçli ya da bilinçsiz set çekmek isteyen küçük fakat yaygaracı bir grup kişinin meydana getirdiği bilgi kirliliği bulunmaktadır. Melezleme vasıtası ile geliştirilen hibritler mutlaka kısır olur diye bir şey söz konusu olamaz.

Fakat istenirse bu özelliği sağlamak genetik bir şekilde mümkündür. Örnek olarak eşek ile altın melezi olan katır, kısırdır. Fakat katırı alan da satan da üretimine aracı olan da bu olayın bu şekilde olduğunu bilerek belirli özellikleri sebebi ile katırı tercih eder ve ahırına koyar. Tohumlar içinde de örneğin çekirdeksiz karpuz doğal olarak kısırdır ve tohumu bulunmadığı için de çocuk yani meyve veremez. Bu karpuzları imal eden de yiyen de bunun böyle olduğunu bilir. Fakat çekirdek ayıklaması zor ise ve de canı kolaylık isterse bu kısır çeşidi bilinçli olarak satın alabilir.

Bu yolla belli bir amaca yönelik olan kısır bir çeşit oluşturuldu diye ticari olarak satılan bütün hibrit tohumlar kısırdır demek son derece yanlıştır. Örnek olarak domateslerde kısırlığın bir cazibesi yer almamaktadır. Fakat ülkemizde piyasada satılan ve yenilen domateslerin yüzde 99'a yakınının hibrit olmasına rağmen bu çeşitler hiçbir şekilde kısır değildir. Bunu doğrulamak için tüketilen domatesin içinden ayrılan çekirdekleri, kış bitimi, bahar aylarında toprağa ekilirse yaz ayında tekrar domates oluştuğu görülmektedir.
" } ] }