{ "title": "Isırgan Otu Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Isirgan-Otu-Tohumu-86.jpg", "date": "20.01.2024 05:25:53", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Isırgan otu tohumu; ısırgan otu, Mayıs - Ağustos ayları arasında çiçek açan 20 veya 100 santim boyunda, yol kenarlarında ve duvar diplerinde büyüyen bir yıllık otsu bir bitkidir. Gövdesi ise dik, 4 köşe gibi, basit veya tabandan itibaren dallanmaktadır. Üstünde yakıcı tüyleri bulunmaktadır. Yaprakları saplı olup, oval şekilli ve dişli kenarlara sahip, üst tarafı koyu yeşil renkli ve parlaktır. Erkek ve dişi çiçekler birlikte olması ile yaprakların koltuğundan uzayan saplı ufak durumlar mevcuttur. Çiçek örtüsü 4 parçaya sahiptir. Meyveleri esmer renkte olup fındık şeklindedir. Isırgan otu tohumu, yağ içeren bir besin dokusuna sahiptir. Ülkemizde yetiştiği yerler; Tüm Anadolu. Bilinen bileşimi ise; Isırgan otunun bütün yüzeyini saran ve dokunduğunuz zaman insanın tenine yanma ve acı veren ısırıcı tüylerinden dolayı formik asit ile bütün bir bitkide histamin, klorofil, asetilkolin, demir ve C vitamini oluşturmaktadır.

Isırgan otu bahara başlarken ve sonbahar ayının bitimine kadar toplanmaktadır. Kuru, gölgeli ve havadar yerlerde ince bir şekil vererek serilerek kurutulmaktadır. Kökleri ise sonbaharda toplanıp, iyice temizlenerek kurutmaya bırakılır. Tohumlarda ise; Temmuz ve Ağustos dönemlerinde toplanmaya başlanır. Kuru ve nem olmayan yerlerde saklanmalıdır.

Isırgan otu tohumu faydaları nelerdir?

Kanser; ısırgan otu ve tohumları kansere karşı umut olmuştur. Isırgan otu yapraklarının az kekik ve oğul otu ile demlenerek, balla tatlandırılıp günde 3 veya 5 bardak içilirse şifa olmaktadır.

Isırgan otu tohumu; polen ve şalgam tohumu birlikte öğütülerek balla macun yapılıp yenmeye devam edilir. Bu kürler de erken teşhis tedavilerinde kansere çare olabiliyor, geç teşhis tedavisinde vücuda direnç kazandırmaktadır.

Vücut kuvvetlendirici; ısırgan otu tohumu, polen, keten tohumu öğütülüp balla macun yapılıp yenildiği zaman vücut direnç kazanacaktır.

Hormon dengeleyici; günümüzde kimyasal ve konsantre gıdalar da kişilerin hormon dengesini bozmaktadır. Isırgan otu ve tohumları erkek ve kadınlarda görülen hormon bozukluklarında umut olmuştur. Kadınlarda görülen fazla tüylenme hainde; erkek ısırgan otu tohumu balla macun yapılıp yenir. Aynı zamanda erkek ısırgan otu tohumu sirke ile karıştırılıp yenmeye devam edilir. Erkek ısırgan yaprakları az kekik ile karıştırılıp demlemeye bırakılır ve bal ile tatlandırılarak içilir. Erkeklerde sakal ve bıyık çıkmaması durumunda ise; dişi ısırgan otu tohumu balla karıştırılıp macun yapılıp yenilmesi oldukça faydalı olacaktır.

Uyarı; ağır kalp hastaları, şeker hastaları ve böbrek hastaları kesinlikle kullanmamalıdır. Bazı kişilerde mide bulantısı ve idrarda zorluk olmak üzere içeriğindeki formik asit ve histamin dolayısı ile sürüldüğünde deriyi acıtarak tahrişe neden olmaktadır. Bazen de çayı deriye alerjik etken yapabilmektedir.
" } ] }