{ "title": "İstiridye Mantarı Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Istiridye-Mantari-Tohumu-19.jpg", "date": "20.01.2024 13:22:50", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "İstiridye mantarı tohumu, Mantarlar doğada sporla üremektedirler. Havadaki bu sporlar toprağa dökülür. Toprağa dökülen bu tohumlara misel adı verilir. Bu tohumlar uygun şartlar yani nemli ortamlar sağlanırsa çimlenerek istiridye mantarını oluştururlar. İstiridye mantarı doğada yetişebilen ve yenilebilen mantar türlerinden bir tanesidir. Kültür ortamlarında yetiştirilen ender türlerden bir tanesidir. Dünyada beyaz kültür mantarından sonra en çok tüketilen mantar olan istiridye mantarı diğer adı kayın mantarı olarak da bilinir. Kolay yetiştirilebilir bir türdür. Bundan sebeple istiridye mantarını herkes yetiştirebilir. İstiridye mantarının tadı ve lezzeti de ete en yakın mantar çeşitlerindendir. Protein değeri diğer mantar çeşitlerinden çok fazladır. Besin değerleri diğer kültür mantarlarından daha yüksektir.

İstiridye mantarının faydaları nelerdir?

Doğadaki en zehirsiz mantar türüdür. Doğal antibiyotik özelliklerine sahiptir istiridye mantarı. Birçok kanser türünün tedavisinde yurt dışında kullanılmaktadır.
İstiridye mantarı tohumu nasıl yetiştirilir?

Kültürü yapılan diğer mantarlara göre çevre koşulları bakımından daha az seçicidir. Hastalıklara ve zararlılara karşı güçlü bir yapısı vardır. Yetiştirilmesi beyaz mantarlara göre kolay olan istiridye mantarının kullanılan metaryeller nedeniyle, üretim şeklinin iki çeşidi vardır. Birincisi; ağaç kütükleri kullanılarak, ikincisi; bitkisel artıklar kullanılarak yetiştiricilik yapılır. İstiridye mantarının tabiatta yetişme şartlarına bağlı olarak, ticari olarak üretim için tabiat şartlarının sağlanması için uygun şartlı alanlar hazırlanması gerekir. İstiridye mantarının oluşması ve gelişmesi aşamalarında farklı koşullar istemesi, üreticinin bu koşulları yerine getirerek verimin arttırılmasını sağlar.

Ortam sıcaklığı, nem durumu ve havalandırılması istiridye mantarı yetiştirirken en önemli noktalardandır. Suni olarak üretim yapıldığı için iklim koşullarına dikkat edilmesi gerekir. Üretimin yapılacağı alanda iklim koşullarını sağlamak gerekir. İstiridye mantarı tohumunu ekerken ortamın temizliği de çok önemlidir.

İstiridye mantarı doğada sonbaharda yetişir. %80-90 nem ortamında yetişmektedir. Kuluçka dönemi karanlıkta, çimlendikten sonra da 5-6 saat floresan ışığına ihtiyaç duyar. Kapalı ortamda kuluçkada 20 dereceye, hasatta ise 16 dereceye gerek vardır. İstiridye mantarı tohumu gelişmek için steril ortam, nem, oksijen, az miktarda ışık, 10-25 derece sıcaklığa ihtiyacı vardır.
" } ] }