{ "title": "Kabak Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/kabak-tohumu(1).jpg", "date": "19.01.2024 09:07:05", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Kabak tohumu, özellikle kabak çok sıcak ve çok soğuk olan bölgeleri sevmeyen bir bitkidir. Kabak hem sıcak hem de muhtedil bir bölgenin bitkisidir. Ayrıca derin, killi, kumlu ve havalı topraklarda yetişmektedir. Kabak tohumları genellikle soğuk havaların geçişinden sonra dışarıda ekimi yapılabilmektedir. Eğer dışarıya daha erken zamanda kabak tohumları ekilir ise tohumlar çürür ve çıkan fidelerde soğuk havadan oldukça fazla etkilenirler. Kabak tohumları çoğunlukla çimlendikten sonra çapalanması, meyveleri çıktıktan sonra sulanması gerekmektedir. Kabak tohumları şubat veya mart ayında ekilir ise turfanda kabak olarak elde edilir. Ancak nisan ayında ekilen kabak tohumları da yaz ayında meyve vermektedir. Yaz aylarında dışarıda ve kış aylarında serada kabak tohumlarının üretimi yapılabilmektedir.

Kabak tohumları, birden fazla kabak çeşitleri de mevcut olmaktadır. Sakız kabağı, kestane kabağı, helvacı kabağı, bal kabağı, su kabağı, lif kabağı, dikenli kabak olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Özellikle kestane kabağı ve helvacı kabağı tıbbi olarak çoğunlukla kurutulmuş tohumlar tercih edilmektedir. Bu iki cins kabağın tohumları özellikle tenya ve kurt düşürücü özelliği de mevcut olmaktadır. Tohumlar kendi dış kabuklarından ayrılır daha sonra dövülerek ve şeker eklenerek hazırlanır. Süs kabağı oldukça ilginç renklerde olan minyatür şeklinde çardaklara sarılarak yetiştirilmektedir.
" } ] }