{ "title": "Kara Hardal Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Kara-Hardal-Tohumu-78.jpg", "date": "19.01.2024 16:07:37", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Kara hardal tohumu, Helenistik ve Roma döneminden günümüze kadar bilinen ve kullanımına devam edilen hardal tohumunun asıl yetişme alanı gerçekleştirilen kazılarda Batı Asya ve Avrupa olduğu anlaşılmıştır. Hardalın birçok türü bulunmaktadır. En çok bilinen türleri; beyaz, kara ve kahverengi hardal türleridir.

Hardalın tohum kısmından üretilen baharatı ise beyaz, sarı, siyah veya kahverengi olabilmektedir. Tat olarak hafif tatlımsıdır. Özellikle salatalarda, sandviçlerde, et yemeklerinde, peynirlerde, çorbalarda ya da süt mısırına dökülen sos olarak tercih edilebilmektedir.

Ülkemizde genellikle yemeklerin içerisinde kullanılan kara hardal tohumu çok faydalı bir bitkidir. Kara hardal tohumu C, E, B ve K vitaminlerini içermektedir. Aynı zamanda hardalın içerisinde fosfor, magnezyum, demir, potasyum ve kalsiyum mineralleri bulunmaktadır. Yani sağlık açısından eşsiz bir besindir. Ülkemizde faydaları çok bilinmemekle birlikte son yıllarda kullanımı fazlalaşmıştır.

Kara hardal tohumu faydaları nelerdir?
Kara hardal tohumu zararları nelerdir?

Kara hardal tohumunun, cilde direk teması çok uzun sürmemelidir. Bu ciltte bazı yara oluşumlarına ve tahrişlere neden olabilmektedir. Gözlerle temasından kesinlikle kaçınılmamalıdır. Balgam söktürücü olarak göğüs kısmına sürüldüğü zaman gözlerde yanma ve öksürüğe sebep olmaktadır. Aşırı tüketilmesi halinde mide ve bağırsakta kan toplanmasına neden olabilir. Önerilen dozda kullanılması gerekir fazla kullanılması halinde ölümle dahi karşılaşılabilir.
" } ] }