Kara hardal tohumu, Helenistik ve Roma döneminden günümüze kadar bilinen ve kullanımına devam edilen hardal tohumunun asıl yetişme alanı gerçekleştirilen kazılarda Batı Asya ve Avrupa olduğu anlaşılmıştır. Hardalın birçok türü bulunmaktadır. En çok bilinen türleri; beyaz, kara ve kahverengi hardal türleridir.
Hardalın tohum kısmından üretilen baharatı ise beyaz, sarı, siyah veya kahverengi olabilmektedir. Tat olarak hafif tatlımsıdır. Özellikle salatalarda, sandviçlerde, et yemeklerinde, peynirlerde, çorbalarda ya da süt mısırına dökülen sos olarak tercih edilebilmektedir.
Ülkemizde genellikle yemeklerin içerisinde kullanılan kara hardal tohumu çok faydalı bir bitkidir. Kara hardal tohumu C, E, B ve K vitaminlerini içermektedir. Aynı zamanda hardalın içerisinde fosfor, magnezyum, demir, potasyum ve kalsiyum mineralleri bulunmaktadır. Yani sağlık açısından eşsiz bir besindir. Ülkemizde faydaları çok bilinmemekle birlikte son yıllarda kullanımı fazlalaşmıştır.
Kara hardal tohumu faydaları nelerdir?
Kara hardal tohumu özellikle kas ağrısı şikâyeti olan kişiler için oldukça faydalı bir besindir. İçerisinde bulunan potasyum ve magnezyum mineralleri ile kasların gevşemesine ve rahatlamasına fayda sağlamaktadır. Eğer kas ağrılarınızdan şikâyetini var ise kara hardal tohumunu lapa haline getirip şikâyet ettiğiniz bölgeye sürmeniz ağrılarınızın hafiflemesi için faydalı olacaktır.
Kara hardal tohumu kan basıncını düşürmektedir ve kan basıncının dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Ani felç ve kalp krizi riskinin önüne geçmektedir.
Kara hardal tohumu vücudu toksinlerden arınmasına yardımcı olmaktadır.
Kara hardal tohumu menopoz döneminde meydana gelen uykusuzluk şikâyetine karşı çok iyi gelmektedir.
Balgam sökücüdür. Balgamın atılmasına yardımcı olur.
İştahsızlık şikâyeti olan kişilerin iştahının artmasına ve kilo almaya yardımcı olmaktadır.
İçerisinde bulunan magnezyum sebebi ile kan damarlarının görevlerini daha iyi yapmasına destek olur. Yorgunluk ve halsizlik şikâyetlerine karşı çok iyi gelmektedir. Özellikle kolon kanseri, rahim ağzı kanseri, kolon kanseri gibi pek çok kanser türü ile mücadele ederek kanserli hücre oluşumlarını yok etmektedir. Kanser görülme riskini azaltması en önemli faydalarından bir tanesidir.
Metabolizmanın düzenlemesine yardımcı olur ve bedendeki yağların azaltılmasına destek olmaktadır.
Kara hardal tohumu regl döneminde bayanların sıkça yaşadığı adet sancılarını azaltmaktadır.
Besin zehirlenmesinde kusarak mideyi boşaltmak için kullanılmaktadır.
Aynı zamanda sedef rahatsızlığı ve kontakt dermatit gibi cilt hastalıklarına karşı çok iyi gelmektedir.
Kara hardal tohumu, kaynatılmış kına yaprakları ile karıştırılıp saça sürüldüğü zaman saça canlılık kazandırmaktadır.
Kara hardal tohumu zararları nelerdir?
Kara hardal tohumunun, cilde direk teması çok uzun sürmemelidir. Bu ciltte bazı yara oluşumlarına ve tahrişlere neden olabilmektedir. Gözlerle temasından kesinlikle kaçınılmamalıdır. Balgam söktürücü olarak göğüs kısmına sürüldüğü zaman gözlerde yanma ve öksürüğe sebep olmaktadır. Aşırı tüketilmesi halinde mide ve bağırsakta kan toplanmasına neden olabilir. Önerilen dozda kullanılması gerekir fazla kullanılması halinde ölümle dahi karşılaşılabilir.