{ "title": "Karabuğday Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/karabugday-tohumu.jpg", "date": "19.01.2024 22:54:20", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Karabuğday tohumu, hızlı bir büyüme potansiyeline sahip olan, geniş yapraklı ve tek yıllık bir bitki olarak yetiştirilir. Bitkinin boyu koşullarla orantılı olarak 60-120 cm arasında farklılık gösterir. Tek kökü bulunan bitkinin, toprak üzerinde küçük dalları olur. Yaprakların şekli düz olmayan üçgen biçiminde bir görünümdedir. Çiçeklerin rengi pembe, beyaz ya da kırmızı olur. Kokulu olduklarından arıların nektar topladığı çiçekler arasındadır. Günümüzde arıcılık sektöründe karabuğday oldukça önemli bir yere sahiptir. Balın güçlü bir tadı ve koyu bir rengi olur.

Karabuğday tohumları üçgen görünümünde, perikarp denilen bir kabukla kaplıdır. Bitkinin tohumları türlerine göre en fazla 4 mm genişliğinde, 6 mm uzunluğunda olur. Ortalama 2 mm genişliğinde, 4 mm uzunluğunda oldukları görülür. Yine karabuğday tohumu şekil, büyüklük ve renk bakımından türlerine göre farklılık gösterir. Tohumların kabukları parlak ya da mat kahverengi, gri ya da siyah olabilir. Karabuğday tohumlarının kabukları çıkarılmış olanlarına \"groat\" adı verilir. Bunların görünüşü tahıl taneleri ile benzerlik gösterir. Groat tohumların ilk tabakası tek hücreli olan kalın açık yeşil renkli testa tabakasıdır. Bu tabakanın altında tek hücreli aleurone tabakası da nişasta içeriği olan endosperm tabakasını sarar. Karabuğday tohumlarının en içte olan kısmı spermaderm ile endosperm bölümlerinden oluşur.

Karabuğday tohumu nasıl yetiştirilir?

Karabuğday tohumu ince tabaka halinde hazırlanan, dekar başına yaklaşık 20 kg (20-20-0 gübresi) verilen, havalar ısındığında tohum yatağına genellikle Nisan, Mayıs aylarında ekilir. Ekim dekar başına 5 kg karabuğday tohumu şeklinde, hububat ekim makinesi kullanılarak ya da serpme yoluyla yaklaşık 4-5 cm derinliğinde ekilir. Tohumlar tavlı toprağa ekildikten 4-6 gün içinde topraktan çıkar ve hızlı bir şekilde büyür. Ekim dönemine ve hava koşullarına bağlı olarak, ekimden yaklaşık 40 gün sonra çiçeklenme olur, 75-80 günde ilk tohumlar olgunlaşmaya başlar. Karabuğday tohumu %75 oranında olgunlaştığında hasada alınır. Makineyle ya da elle hasat yapılabilir. Verim dekar başına yaklaşık 200 kg kadardır. Depolamada ürün rutubeti %16'dan düşük olmalıdır.

Karabuğday tohumu faydaları nelerdir?

Karabuğday tohumu tahılların arasında sınıflandırılsa da buğdaygiller familyasından değildir. Bitki kuzukulağıgiller familyasındandır. Sağlık açısından oldukça yararlı etkileri bulunur. Bağırsak işlevlerini düzenler, burun kanamasında, iltihaplanmada, aşırı terlemede, bedeni rahatlatmada önemli etkileri vardır. Antioksidan etkileri, açlık duygusunu bastırma, yağ tutulumunu bastırma gibi yararları vardır. Bu nedenle kilo vermeyi isteyenlere tavsiye edilir. Safra taşı oluşmasını bile engeller. Gluten içermediği için, çölyak hastaları için yararlı bir besindir.

Karabuğday tohumu içeriğiyle kan şekerini düzenlediğinden, şeker hastalığına yakalanma riskini azaltır. Bunu içeriğindeki magnezyumun sayesinde gerçekleştirir. Düzenli olarak karabuğday tüketimi şeker hastalığı riskini %24 oranında azaltır.

Vücuda alınan karabuğdayın sahip olduğu proteinin %74 kadarı kullanılabilir. Üstelik içeriğinde yağ bulunmadığından, sağlıklı protein tüketilir. Bu yüzden kandaki kolesterol oranı dengelenir.

Karabuğday tohumu yüksek oranda fito içerdiğinden, başta meme kanseri olmak üzere kanserden korunmaya, kalp ve damar hastalıklarından korunmaya etkili olur. Ayrıca sahip olduğu choline maddesiyle karaciğerin çalışmasını düzene sokan etkisi bulunmaktadır. Bu sayede karaciğer hastalıklarından korunma sağlanır. Demir, magnezyum, fosfor içeriği zengin olduğundan, yüksek tansiyon ve kansızlık sorunu olanlara da karabuğday tohumu tavsiye edilir. Bu yararlı etkilerinden faydalanmak için, tohumların düzenli olarak tüketilmesi gerekir.
" } ] }