{ "title": "Kavun Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Kavun-Tohumu-43.jpg", "date": "21.01.2024 08:51:54", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Kavun Tohumu; kabakgillerden sürüngen gövdeli bir bitkidir. Kavun tohumu, bu bitkinin meyvesi iridir. Kavun tohumunun, olgunlaşmamış meyvesine kelek denilmektedir. Kavun tohumunun, olgunlaşmış hali meyve olarak tüketilmektedir. Kavun tohumunun, sürüngen gövdesi metrelerce uzamaktadır. Kavun tohumunun, yaprakları yürek şeklindedir. Kavun tohumunun, biri evcikli biri eşeyli olan yaprakların koltukaltında çıkmaktadır. Kavun tohumu, meyvesi kabuklu, etli, sulu ve bol çekirdeklidir. Kavun tohumunun, anayurdu Orta Asya, İran ve Anadolu'dur. Kavun tohumunun, Türkiye'de yetişen türleri Hasanbey, Topatan, Van kavunu, Kızılırmak, Altınbaşak, Kırkağaç, Ankara kavunudur. Kavun tohumunun, pek çok yerli ve yabancı hibrit çeşitleri bulunmaktadır.

Kavunun Faydaları Nelerdir?

Sindirim sistemine faydalıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kanseri önleyici etkisi vardır. Kalp damar hastalıklarına iyi gelir. Stresle mücadele etmemize yardımcı olur. Göz sağlığını korur. Diyabetik nefropati önlemektedir. Akciğere iyi gelir. Adet sorunlarını giderir. Kilo vermeyi kolaylaştırır. Sinirleri yatıştırır. Sigara bırakmada yardımcıdır. Kadınlarda üreme kapasitesini artırır. Diş ağrılarını giderir. Cilt ve saç sağlığına iyi gelir. Egzamaları giderir. Saç dökülmesini engeller, saçların gür ve sağlıklı olmasını sağlar.

Kavunun İçeriği

Kavunun içerisinde A vitamini, B vitamini, C vitaminleri bulunmaktadır. B vitamini Kompleksi içerir. B1 vitamini, B3 vitamini B5, vitamini ve B6 vitaminleri içermektedir. E vitamini ve K vitaminlerini de bulundurur. Sodyum, potasyum, magnezyum, bakır, Alfa Beta karotenleri ve demir bakımından zengindir.

Kavun Tohumu Çeşitleri

Sarı Dilim Kavun Tohumları; Çabuk gelişen kavun cinsidir. Sarı dilimin ekiminden 70 ile 80 gün sonra hasat yapılabilmektedir. Meyve ağırlığı tane olarak 4 ile 6 kilogram arasındadır. Sarı dilim kavun tohumu sulak araziler için en uygun kavun cinsidir.

Siyah Dilim Kavun Tohumları; Kavun cinsleri arasında en dayanıklı olan kavun cinsidir. Ekim ve hasadı geç yaparsanız dayanma süresi 12 aya kadar artabilmektedir. Sulu ve kır araziler için uygundur. Kır arazilerde dayanma süresi biraz daha fazladır.

Balıkesir Altınbaş Kavun Tohumları; Görsel olarak albenisi yüksek olan Balıkesir Altınbaş kavunu çok renkli bir kavun çeşididir. Balıkesir Altınbaş lezzet ve dayanıklılık açısından oldukça ideal bir kanundur.

Kırkağaç Altınbaş Kavun Tohumları; Manisa Kırkağaç yöresinde yetişmektedir. Tadıyla, rengiyle ve lezzeti ile meşhur olan bir kavundur. Sulu ve kır arazilerde yetişmek için elverişlidir.

Hasan Bey Kavun Tohumları; Kış için en dayanıklı kabul cinsidir. Hasanbey kavunu sulu ve oldukça etli ve lezzetlidir.

Kırkağaç Dalaman Kavun Tohumları; Sulu arazilerde verimli olan bu kavun cinsi erken hasat edilir. Kırkağaç Dalaman'ın ürün hasadı dekar başına 4 ile 5 ton arasındadır. Kırkağaç Dalaman kavununun dayanma süresi uzun olmadığından kısa sürede tüketilmesi gerekir. İyi günler.
" } ] }