{ "title": "Kekik Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Kekik-Tohumu-41.jpg", "date": "21.01.2024 16:44:04", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Kekik tohumu; Kekik doğal dokusu ve aromatik tadıyla her zaman ilgi odağı olmuş bir bitki türüdür. Güzel kokusuyla bilinen kekik, yemeklerde özellikle et yemeklerinde baharat olarak kullanılır. Baharat olarak kullanımının dışında çay olarak demlenebilir. Kekik yağını da cilde direk uygulanabilir. Kekiğin diğer özelliği ise antioksidan içeriği ile vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir bitkidir.

Kekik tohumunun faydaları nelerdir?

Kekik tohumunda kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum ve manganez viitaminleri bulunmaktadır. Bu amaçla kekik suyu 2 tatlı kaşığı kekik tohumunun kaynatılması ile elde edilir. Bu suyu yaralara ve akneli yerlere üzerine bir pamuk yardımıyla uygulanarak kullanılır. Ayrıca çay olarak da tükedildiği gibi suyu da bazı hastalıklar için daha kısa sürede sonuç vermektedir. Şifalı olan bu kekik tohumu, öncelikle sindirimi kolaylaştırır. Kramp çözücü, balgam söktürücü ve dezenfekte edici olarak kullanılır. Özellikle zatürrede ve akciğer iltihaplanmasında kekik banyosu çok faydalı olmaktadır.

Kekiğin en önemli etken maddesi olan uçucu yağlar kana karışarak, bronşlar üzerinde kasları etkilemekte ve krampları çözmektedir. Kekik geleneksel olarak antiseptik, iltihap önleyici, kas kasılmalarını önleyen, konsantrasyonu arttıran ve sindirimi düzenleyen bir bitkidir. Sağlık açısından her hastalığa çare olabilen doğal ve bitkisel ilaçların kaynağıdır.

Kekiğin toprak isteği

Akdeniz bölgesine ait olan bu bitki tohumu, sıcak iklimi sevmektedir. Ancak soğuk hava koşullarında da oldukça dayanıklılık göstermektedir. Bu nedenle fide dikim zamanının soğuk olmaması gerekmektedir. Toprak yönünden yapısı gereği seçici değildir. En sevdiği toprak türü, killi toprak arazileridir. Kumlu topraklar kekik için pek uygun olmamaktadır. Ekmeden önce toprağı sonbaharda hazırlamak gerekir.

Fidelik zamanı

Kekik tohumları çok küçüktür. Bu sebeple tarlaya ekilmesi yönünden çok zordur. Fide zamanı gelince fideliğin içine birebir ölçülerde toprak, kum, yanmış ahır gübresi karıştırmak gerekir. Tohumlarında eşit bir şekilde serpilmesi gerekir. Bu yüzden dikim sırasında tohumlar Kül veya kum ile hazırlanmalıdır. Tohumlar ekildikten sonra bir miktar toprakla üzerleri kapatılarak düzeltilmesi sağlanır. Sulamanın da eşit şekilde yapılması çok önemlidir. Tohum çimlendikten sonra fidelik sulanır ve üzerini örtülür. Arada üzeri açılarak hava aldırılır. Sonbahara doğru üstleri açılır ve fideler hava şartlarına alıştırılır. Fideler 8-11 cm boyuna ulaştığında ekime hazır hale gelmiş olur.

Kekik fidelerinin dikimi

Fide dikimi için en uygun zaman mart ve nisan aylarıdır. Dikim esnasında çok uzayan kökleri bir miktar kesilir. Aynı sıradaki fidelerin arasında 15 cm, sıraların arasında 40-45 cm'ye kadar bırakmak gerekir. Dikim sonrası hemen sulama yapmak gerekir.

Kekik sulama

Kurak iklime çok dayanıklıdır. Ancak verimi arttırmak için sulama önemlidir. Çiçeklenme zamanında yapılan budamalardan sonra sulamak gereklidir. Kekik çok yıllık bir bitki olmasından dolayı toprağı çok fazla zayıflatır. Bu yüzden dikimden önce dekara 6 kg. P2O5, 6 kg. K2O saf halinde verilir. Azotu ise 2-3 aşamada verilmesi daha uygun olur. En iyi hasat zamanı çiçeklenme döneminde yapılır. Her hasattan sonra sulama ve yabancı ot temizliği yapılmalıdır. Kekikler de yılda iki veya üç kez kesim yapılır.

Kekik kurutma

Kekikler doğal ve yapay olarak yapılır. Doğal haliyle kurutulduğu zaman, toplana kekik 15-20 cm kalınlığında serilir. Eşit bir şekilde karıştırmak koşuluyla kurutulur. Yapay olarak kurutmada ise havalandırmalı fırınlar ile yapılır. Sıcaklığı 30-35 derece olan fırınlarda bu işlem yapılmaktadır. Kuruyan kekikler dövülür ve yaprakları saplarından ayrılarak paketlenir. Serin ve kuru yerde saklanır.
" } ] }