{ "title": "Kenevir Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/kenevir-tohumu.jpg", "date": "21.01.2024 06:02:45", "author": "Gamze sezer", "article": [ { "article": "Kenevir Tohumu, Biyolojik olarak faydalı ve kolaylıkla sindirilebilen protein için inanılmaz bir bitkisel kaynak olmaktadır. Kenevir tohumu başka proteinlere karşı kolayca sindirilebilen kıymetli bir protein kaynağıdır. Aptal otu, kendir otu, kınnap otu, esrar otu gibi isimleri olmakta ortalama 3 metre boyunda bir yıllık otsu bir bitkidir. Kenevir ve kenevirgiller ailesinden olup, diğer isimleri ise bu şekilde sıralanmaktadır. Çiçekleri sarı ve yeşil arasında değişir. Dişi çiçek olarak adlandırdığımız kısmı olgunlaşınca oluşan kenevir tohumları kavrulup tüketilir. Bu tohumlara çedene ya da çetene gibi isimler de verilir. Kenevir yağı olarak da bilinen kenevir tohumu yağı ise sabun sektöründe de kullanılmaktadır. Kenevir tohumunu kuşlar için yem olarak da kullananlar var. Kenevir lifleri farklı sektörler de kullanılmakta mesela dokuma sanayisinde yaygın olarak pek çok iş alanın da kullanılır. Halat, urgan, balık ağları, çadır bezi ve semer gibi malzemelerin yapımında kullanılır. Türkiye'nin pek çok bölgesin de kendiliğinden yetişebilen bir bitkidir ancak kenevir esrar yapımında da kullanıldığı için denetim altında tutulmaktadır. Kastamonu, Ordu, İzmir, Samsun, Urfa gibi illerde kültür tarımı da yapılıyor. Kurutulmuş kenevir çiçekleri tarih boyunca baş ağrısı ve romatizma ağrılarında tedavi maksatlı kullanılmıştır. Günümüzde ise bağımlılık yaptığı için tedavi amaçlı pek kullanılmamaktadır. Yapraklarının haşlanması lapa olarak ağrı kesici olarak da kullanılır. Ayrıca Avrupa ülkelerinde kenevir suyu da ağrıları azaltmak için içenler de bulunmaktadır. Ancak ülkemizde kenevir tohumu dışında otunun da ne şekilde kullanılabileceği ile ilgili bir kültür oluşmamıştır.

Kenevirin Faydaları Neler?
Kenevir Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Linoleik Asit'in Faydaları Nelerdir?

Hormonal bozuklukların giderilmesinde kullanılır. Linoleik asit metabolizmayı desteklediği gibi yağ yakımında da yardımcı olur. Ayrıca linoleik asit kötü LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve kolesterol oranını düzene sokar. Saçları, tırnakları ve cilt sağlığını destekler. İçeriğinde bulunan kimyasallar hastalıklarla savaşmada gereklidir. Kenevir tohumu tam anlamıyla bir E vitamini kaynağı olmaktadır. Mineral olarak ise demir, magnezyum, çinko, fosfor ve kalsiyum bulunmaktadır.

Not: Esrar uyuşturucu gibi bir maddedir ve kenevir otunun işlenmesi ile elde edilmektedir. Bununla beraber vücuda pek çok zararı bulunmaktadır. Böyle bir şifalı bitki istismar edilerek kötü niyetli insanlar tarafından bu hale getirilmektedir. Dolayısı ile kötü olan kenevir değil, insanların kullanış şekilleridir.
" } ] }