{ "title": "Kimyon Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Kimyon-Tohumu-68.jpg", "date": "20.01.2024 05:07:22", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Kimyon tohumu; maydanozgiller familyasına ait bir bitki çeşididir. Türkiye'nin dağlık bölgelerinde ve Orman kenarlarında bulunur. Kimyon tohumu içerisinde bol miktarda gıda toksinleri içerir. Bu familyaya ait yani anason, rezene gibi gıda maddelerinden ayıran en önemli özelliği ise balgam ve kanser oluşumunu engelleyen mukus zarının korunmasına yardımcı olmasıdır. Kimyon tohumunun içeriğinde pinen, limonen, karakol ve karvan bileşikleri bulunmasıdır. Kimyonun içeriğinde bulunan bu aktif maddeler sayesinde gaz giderici, antioksidan ve sistemine iyi gelmektedir. Kimyon bitkisinin baharat olarak kullanılan kısmında tohumudur. Kimyon yaz aylarında beyaz ve pembe renkte çiçek açar. Açan bu çiçekler olgunlaştığında baharat olarak sarımsı esmer renkli tohumlar verir. Bu tohumlardan da kimyon yağı elde edilir.

Kimyon tohumunun faydaları nelerdir?

Kimyon tohumunda A vitamini, B1 vitamini, B12 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, E vitamini ve C vitaminleri bulunur. Bu vitaminlerde vücudun ihtiyacını sağlayacak özelliktedirler. Ayrıca kimyon tohumunda demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, potasyum, selenyum ve çinko bulunmaktadır. Kimyon tohumu konser ve enfeksiyon gibi hastalıklara karşı koruyan vücuttaki zararlı radikalleri kaldırmak içinde güçlü bir antioksidandır. Ayrıca kimyon tohumu ile yapılan çayın hem çocuklar için hem de yetişkinler için birçok faydası vardır. Örneğin kimyon tohumu çayı bebeklerde gaz sorunu, hazımsızlık, öksürük, soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıklarda iyi gelir. Ayrıca kimyon tohumu kullanımı safra kesesi saygılarını dengelenmesine yardımcı olur. Anne sütünü arttırıcı özelliği vardır. Sinirsel baş dönemlerinin geçmesine yardımcı olur.

Kimyon tohumu çayı nasıl yapılır?

Kimyon çayı yapmak için bir cezve veya çaydanlığın içerisine bir tatlı kaşığı kimyon tohumunu hafifçe ezerek katıyoruz. Daha sonra ezdiğimiz kimyon tohumunun üzerine bir bardak su ekleyerek iki üç dakika kadar haşlıyoruz. Haşladığımız kimyon tohumunun on dakika kadar dinlendirin sürüyoruz. İçmeye hazır hale gelen çayın tatlandırmadan tüketilmesi gerekir yani şeker veya bal kullanılmamalıdır. Hazırlanan bu kimyon tohumu çayı aç karnına yemeklerden bir saat önce tüketildiğinde iştah açar. Tok karnına tüketildiğinde ise hazımsızlığa ve şişkinliğe iyi gelir.
" } ] }