{ "title": "Kinoa Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/kinoa-tohumu.jpg", "date": "19.01.2024 17:53:23", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kinoa tohumu, görüntü ve tat olarak tahıla benzeyen bitki, ıspanakgiller familyasına aittir. Etli ve besleyici değeri yüksek yaprakları, salkım salkım açan çiçekleri vardır. Bitkinin çiçekleri besleyici değeri yüksek olan ufak tohumlara dönüşür. Bitkinin yenilen kısmı da kurutulmuş boncuk görüntüsüne sahip olan tohumlardır. Kinoa tohumları, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içeriğinde barındırmaktadır. Dünya genelinde her geçen gün popülerliği artan kinoa tohumu, tıpkı arpa ve pirinç gibi pişirilir. Pişme süresi 10-15 dakika kadardır.

2 metreye kadar boylanabilen uzun ömürlü bitkiler grubundadır. Bitki çok sıcak ve çok soğuğa karşı dayanıksızdır. Peru ve Bolivya dünyaca en büyük kinoa yetiştiren ülkelerdir.

Kinoa Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Kinoa tohumları protein bakımından en iyi kaynaklar arasındadır. Vücudun gerek duyduğu tüm amino asitleri içerir. Tam protein içeren nadir bitkilerden biridir. Bu özelliği ile özellikle vejetaryenler tarafından tüketilmektedir. Kolesterol oranı ve yağ oranı yüksek hayvansal protein kaynaklarına göre sağlıklı bir protein kaynağıdır.

Kinoa tohumları glüten içermemekte, bu özelliği ile de çölyak ve glütensiz beslenen kişiler için uygun görülmektedir. Kinoa tohumları ile glütensiz hamur işleri ya da ekmekler evde kolaylıkla hazırlanabilir.

Kalori bakımından çok düşük bir besin maddesi olmasa da günümüzde düzenlenen birçok diyet listesinde baş sıralarda yer alan kinoa lif bakımından zengin içeriğe sahiptir. Protein içeriği ve lifli yapısı uzun süre tok kalmayı sağlar, kan şekerinde yaşanan dalgalanmaları önler, diyet yapanlarda öğün arası yaşanan mide kazınmalarını engeller. Fakat tüketimde aşırıya kaçıldığında kalorisi yüksek olduğu için kilo vermeyi engelleyebilir.

Kinoa tohumları diğer tahıllara nazaran 2 kat daha fazla lif içermektedir. Besin lifi bakımından yetersiz beslenen kişilerde yaşanabilecek en büyük sorun kabızlıktır. Uzmanlar lifli yapısı ile kinoayı kabızlığa karşı önermektedir. Lifli yapısı ayrıca diyabet hastaşları için de fayda sağlamaktadır. Kan şekerini kontrol altına almak için kinoa tüketilebilir. Ayrıca kabızlığın yol açabileceği önemli bir sağlık problemi olan basura karşı da kinoa tüketilebilir.

Kinoa tohumları demir bakımından zengin içeriğe sahiptir. Demir eksikliğine bağlı olarak kansızlık yaşayan kişiler kinoayı beslenme listesine alarak bu soruna çözüm getirebilir. Demir minerali, kansızlık, halsizlik, beyin sağlığına karşı önemli rol oynamaktadır.

Yapılan çalışmalara göre kinoa total kolesterolü düşürürcü iyi kolesterol seviyesini ise dengede tutucu özelliğe sahiptir. Kinoanın içeriğinde yer alan bazı maddeler de vücudu iltihaplı hastalıklara karşı koruyucu görev üstlenir.

Antioksidan bakımından engin içeriğe sahip olan kinoa kırmızı kan hücreleri dahil olmak üzere vücuttaki bütün hücreleri serbest radikallere karşı korur.

Kinoa Tohumları Nasıl Tüketilir?

Koku ve tat bakımından baskın olmayan, kendine has bir aromaya sahip olan kinoa tohumları, bulgur ve pirincin kullanıldığı tüm yemekler de alternatif olarak kullanılabilir. Çorba, pilav, garnitür, salata olarak hazırlanabilir. Dolma içlerinde, kurabiyeler de ekmeklerde, keklerde kullanılarak tüketilebilir. Kinoa tohumları çimlendirilerek soğuk yemeklere lezzet katması için kullanılabilir.

Kinoa Tohumları Nasıl Pişirilir?

Kinoa tohumları pişmeden 30 dakika önce suya ıslatılmalıdır. Ardından akan suyun altında ovularak yıkanmalı ve üzerini saran acı kabuk soyulmalıdır. Örneğin 1 su bardağı kinoa tohumu için 2 su bardağı su kullanılmalıdır. Kinoa pişerken su yerine et ya da tavuk suyu da kullanılabilir. Pişme süresi yaklaşık 10-15 dakika kadardır.
" } ] }