{ "title": "Kişniş Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/kisnis-tohumu.jpg", "date": "21.01.2024 20:28:27", "author": "osman Karakaya", "article": [ { "article": "Kişniş Tohumu, Kişniş diğer adı ise aş otu, maydanoza benzeyen bir bitki türüdür. Kişniş yemek ve salatalar da kullanılır. Ferahlatıcı bir kokusu ve güzel bir tadı vardır. Kişniş tohumları öğütülerek baharat yapılır. Özellikle Erzurum da kişnişten ayran çorbası yapılır. Çok tatlı ve lezzetli bir çorbadır. Bu baharat özellikle çorbalar da kullanılır. Çok faydalı bir bitkidir. Taze yaprakları ağız yaralarına birebirdir.

Kişniş genelde bahar ve yaz ayların da ekilir. Ekilecek toprağın verimli olması çok önemlidir. İyi bakılır ise bir ayda çimlenmeye başlar. Kişnişin olgunlaşma süresi yaklaşık üç ayda olur. Bitki olgunlaştıktan sonra hasat edilir. Tohumları alınır ve kurutulur gelecek yıla hazır hale getirilir. Bu bitkinin tohumları sarı renkte ve yuvarlaktır. Tohumundan yağ ve baharat elde edilir. Oldukça faydalıdır kişniş tohumu.

Kişniş tohumunun faydaları nelerdir?
Kişniş çayı: Bir su bardağı su, bir tatlı kaşığı kişniş tohumu. İlk önce kişniş tohumunu bir havan da iyice dövelim. Sonra suyu bir cezvenin içeresine koyalım ve üzerine dövülmüş kişniş tohumunu ilave edelim. Daha sonra ocağa koyup bir dakika kaynatalım. Üzerini kapatıp iki dakika demleyelim. Sonra süzüp, bal ile tatlandırarak içelim.
" } ] }