{ "title": "Korunga Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Korunga-Tohumu-64.jpg", "date": "20.01.2024 12:18:36", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Korunga tohumu; Ocak, Mart ve Şubat ayları ekim zamanıdır. Korunga tohumu fazla derine ekilmemelidir. Ekimler, 25 veya 50 santim sıra aralığında, 1,5 veya 2 santim derinliğinde yapılmalıdır. Elle ekim yapıldığında 10 -12 kg. Tohum kullanılmaktadır. Çiçeklenme dönemi Mayıs ve Haziran aylarıdır. Çiçeklenme süresinde çiçekler aşağıdan yukarıya doğru açtığı için arılar bütün çiçeklerden faydalanmaktadır. Korunga tohumu ekildikten sonra Mayıs ve Haziran ayı içerisinde çiçek açmaktadır ve arılar için bal özü kaynağı olmaktadır.

Korunga tohumu, uzun yıllar ekilebilen bir yem bitkilerindendir. Korunga otu hayvancılıkta çok besleyici bir özelliği olduğu için inek, dana, keçi gibi hayvancılık besiciliğinde kullanılmaktadır. Bu ürünün ekildikten sonra çiçek fazlalığı da arıcılık için çok güzel bir nektar kaynağıdır. Eğer besicilik yapılıyorsa ve arıcılıkta var ise mutlaka bu şekilde bir tarım yapılmalıdır.

Korunga otu ülkemizin her yerinde yetişmektedir. Çünkü toprak seçmediği için verimsiz veya kıraç yerlerde korunga bitkisi yetişebilmektedir. Eğer toprak sulak ve verimli bir arazi ise yeterli verim alınmayabilir. Çiçeklerin rengi pembe şeklinde olmaktadır. Korunga otunun bir sap uzunluğunda ortalama olarak 8 ila 14 yaprak adeti bulunmaktadır. Aynı zamanda çiçek salkımında 5 veya 80 çiçek bulunmaktadır. Bu şekilde çiçeği bol olan bitkiyi arılar çok fazla ziyaret etmektedir. Arıların çok ziyaret ettiği çiçeklerde bal oranı daha yüksek olmaktadır.

Ekim zamanı, sonbahar ayında sahil şeridi olan yerlerde, ilkbahar mevsiminde ise daha soğuk iç kesimlerde korunga tohumu ekimi yapılabilir. Korunga tohumu verimsiz toprakta yetiştiği gibi o toprağın azot seviyesi yükselterek verimli hale getirmektedir. Kalitesiz tohum kullanılması korunga bitkisinin ömrünün kısa olmasına neden olmaktadır. Korunga yem bitkisi 3 yıllık bir bitkidir. Korunga kuru ot balyası yumuşak bir ottur. Otlatmaya dayanıklı olduğu için iyi bir mera bitkisi olarak da kullanılır. Yeşil ve kuru ot büyükbaş ve küçükbaşlara yedirilmektedir.

Proteince zengin olan korunga otu, kalsiyum, fosfor ve diğer maddelerce zengindir.
" } ] }