{ "title": "Kültür Mantarı Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/kultur-mantari-tohumu-724.jpg", "date": "21.01.2024 01:57:49", "author": "Kadriye yılmaz", "article": [ { "article": "Kültür Mantarı Tohumu, Kültür mantarcılığında şapkalı mantar en çok yetiştirilen mantar türüdür. Toprak üstünde bulunan beyaz renkli sap ve şapka yenen kısmını oluşturur. Toprak altında ise mantarın kökleri bulunur. Şapkanın alt kısımlarına, birbirine az çok paralel ince yapılı lameller bulunmaktadır. Bu lamellerin arasında bulunan sporlar çimlenerek misiller oluşturur. Misiller ise ortama yayılarak yoğunlaşır ve mantarı meydana getirir. Mantar kendisi için gerekli tüm besin maddelerin bulunduğu doğal ortamdan alır. Mantarın beslenmesi için gerekli şartlar bulunmaktadır. Bunlar; gerekli ortam, sap, saman gibi bitkisel atıklar, organik besinlerin ayrışması için bazı elementlerin ilave edilmesi sonucu hazırlık kısmı tamamlanır. Özel ortamlarda hazırlanan mantar yetiştiriciliğine kompost denir. Mantarın yetiştirilmesi konusunda belirli bir sıcaklık, nem, havalandırma gibi durumlar özellikle önem arz etmektedir. Mantarlar farklı gelişim devrelerinde farklı isteklere sahiptir.