{ "title": "Kültür Mantarı Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/kultur-mantari-tohumu-724.jpg", "date": "21.01.2024 01:57:49", "author": "Kadriye yılmaz", "article": [ { "article": "Kültür Mantarı Tohumu, Kültür mantarcılığında şapkalı mantar en çok yetiştirilen mantar türüdür. Toprak üstünde bulunan beyaz renkli sap ve şapka yenen kısmını oluşturur. Toprak altında ise mantarın kökleri bulunur. Şapkanın alt kısımlarına, birbirine az çok paralel ince yapılı lameller bulunmaktadır. Bu lamellerin arasında bulunan sporlar çimlenerek misiller oluşturur. Misiller ise ortama yayılarak yoğunlaşır ve mantarı meydana getirir. Mantar kendisi için gerekli tüm besin maddelerin bulunduğu doğal ortamdan alır. Mantarın beslenmesi için gerekli şartlar bulunmaktadır. Bunlar; gerekli ortam, sap, saman gibi bitkisel atıklar, organik besinlerin ayrışması için bazı elementlerin ilave edilmesi sonucu hazırlık kısmı tamamlanır. Özel ortamlarda hazırlanan mantar yetiştiriciliğine kompost denir. Mantarın yetiştirilmesi konusunda belirli bir sıcaklık, nem, havalandırma gibi durumlar özellikle önem arz etmektedir. Mantarlar farklı gelişim devrelerinde farklı isteklere sahiptir.

Misel Gelişme Safhası: Mantar misellerinin komposta ekiminden misellerin kompost içeresinde geliştiği ve komposta misel iplikçileri tamamen kapladığı devredir. Bu evrede olması gereken sıcaklık 23-25 derece ortamın nemi ise %80-90 seviyesinde görülür. Bu devre 15 günde tamamlanır.

Örtü Toprağı Devresi: bu dönemde misel sarması %80 ulaşmış olup kompostun üzerine dezenfekte edilmiş ortalama 3-3,5 santimetre kalınlığındaki örtü toprağı %70 nemli olarak kompost yüzeyine serilir. Sıcaklık bu durumda 20 derece olmalıdır. Mantarın çıkışından sonra sıcaklık 15-17 dereceye düşürülmelidir. Nem ise artırılarak %85 olmalıdır. Tüm olanaklar sağlandıktan sonra mantarın çıkışı 21 günde başlar. Ortalama 30-60 gün süre ile devam eder.

Hasat: Mantarın hasadı genellikle toprağın örtülmesini izleyen 20-22 günde başlar. Mantarın şapkaları 2-2,5 santimetre olduğunda hasat başlar.

Kültür Mantarı tohumu yetişme koşulu
Mantarlar %90 su içerir. Yağ ve karbonhidrat miktarı az olup protein bakımından oldukça zengindir. B ve C vitaminleri bolca bulunur. Yağ oranının az olması sebebiyle kalorisi oldukça düşüktür. Yüksek miktarda Demir ve Kalsiyum bulundurur.

Kültür Mantarın saklanması

Kültür mantarının muhafaza edileceği yerler oldukça fazladır. Konserve, derin dondurucu, kurutma, çorba, sos, ketçap ve turşu yapımı yaygındır.

Son yıllarda oldukça talep gören kültür mantarı evlerde de pet şişelerde yetiştirilmektedir.

" } ] }