{ "title": "Kuru Fasulye Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Kuru-Fasulye-Tohumu-22.jpg", "date": "19.01.2024 20:16:07", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "
Kuru fasulye tohumu; Kuru fasulye baklagiller familyasından sayılan, phasolus cinsi, anavatanı orta Amerika'dır. Kuru fasulye insanların beslenmesinde önemli bir bitkisel protein kaynağıdır. Kuru fasulye protein, B grubu vitaminleri, potasyum, demir, çinko ve lif açısından çok zengin bir bakliyattır. Kuru fasulye bölgemizin ana ürünü buğday olmasından dolayı buğday için mükemmel bir ön bitkidir. Kuru fasulyeden sonra ekilen buğdayda %20'lere kadar verim artışı görülmektedir.

Kuru fasulye tohumu iklim isteği: Fasulye sıcak iklim bitkisidir. Soğuğa karşı çok hassastır. Uygun çimlenme sıcaklığı 18-20 derece olması gerekir. En uygun büyüme sıcaklığı 20-25 derece arasındadır.

Kuru fasulye tohumu toprak isteği; Kuru fasulye tohumunun toprak isteği olarak tınlı, kumlu- tınlı ve derin yapıdaki organik maddece zengin toprakları sevmektedir. Tuz oranı yüksek topraklarda kuru fasulye yetiştirilmesi önerilmez. Geçirgenliği zayıf olan toprakları hiç sevmez.

Sonbaharda sürülen tarla baharda yabancı otlar çapa yoluyla ya da kimyasal yolla temizlenip ekime hazır hale getirilir. Kazık köklü olan fasulyenin derinlere kadar kök salabilmesi için, toprağı çok sıkıştırmamak gerekir.

Kuru fasulye tohumunun ekimi; Kuru fasulye tohumunun ekim zamanı, toprak ısısı ile yakından ilişkisi vardır Çimlenmenin gerçekleşmesi için toprak ısısının en az 8-10 derece olması gerekir. Toprak ısısı düşük olursa kuru fasulye de çimlenme gecikir. Bundan daha yüksek sıcaklıkta tohumların çimlenme ve çıkışı daha hızlı olur. Toprak ısınmadan yapılan ekimler de tohumlar, toprak ısınıncaya kadar çimlenme gerçekleşmez ve tohumun çıkışı gecikir. Bölgemizde en uygun ekim zamanı 1-15 mayıs arasıdır. Fasulye bir baklagil bitkisidir. Bu nedenle kendi azotunu kendisi üretir.

Kuru fasulye tohumunu gübreleme: Yapılacak gübreleme için öncelikle toprak tahlili yaptırmak gerekir. Fasulye bakteri aşısı yapıldıktan sonra ilk 2-3 hafta bakteriler köklerde aktifleşince dekara 2-4 kg saf azotlu gübre, dekara 7-8 kg saf fosforlu gübre ile ekimde vermek gerekir. Topraktan 12-15 kg saf azot kaldıran kuru fasulye tohumu eğer bakteri aşısı yapılmamış ise geriye kalan azotlu gübre üst gübreleme olarak verilmelidir. Demir ve çinkonun eksikliğine oldukça hassastır. Bu elementlerin eksikliğinde gelişemez. Kloroz ile kendini gösteren bu eksiklik giderilmezse verim çok düşük olur. Yabancı otlarla mücadele kimyasal yolla ve çapalama işlemi şeklinde olur. Ayrıca fasulye bir çapa bitkisidir. Çapalanarak toprak havalandırılır ve gevşek hale getirilir.

Kuru fasulye tohumu sulama; Fasulye çiçekli bir bitkidir ve bu nedenle salma su ile sulanması gerekir. Yaprakları ve çiçekleri çok hassastır. Zarar vermeden yağmurlama sulamada yapılır. Fasulye toprağındaki faydalı su azaldığında, bitkilerin susuzluk belirtileri gösterdiğinde sulanmalıdır.

Kuru fasulye tohumu hasat zamanı; Kuru fasulye bitkinin sebzesi içindeki çekirdek tanelerinin kurutulması sonucu ile elde edilir. Kuru fasulyeler hasat olgunluğuna geldiğinde alt kısımdaki sebzeler tamamen kurumuş ve sarı renge döndüğünde gerçekleşir. Sebze içindeki fasulye taneleri beyazlaşmıştır.
" } ] }