{ "title": "Lavanta Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/lavanta-tohumu.jpg", "date": "21.01.2024 07:59:58", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Lavanta tohumu, Lavanta, angustifolia türüne ait olan ve gül ailesinden olup, şifalı aroma terapi yağları ve güzel kokusu ile eksiksiz bir bitkidir. Küçük boylu olması ile, terasta, balkonlarda, küçük bahçelerde ve hatta saksılarda bile yetişebilmektedir. Hızla büyüme göstermeyen bitki, yaklaşık 3 yılda 30-35 santimetre büyümektedir. Bu özelliği ile yetiştirilmesi ve bakımı zahmetli olmayan bitki, bundan dolayı da diğer çiçek türlerine göre daha sık ekilebilir ve 20-25 santimetre aralıklarla ekilmesi tavsiye edilmektedir.

Lavanta, mavi ve leylak rengi tonlarında açan çiçekleri ile çok güzel görünüm ve hoşluk veren bir bitkidir. Yaprakları ise meyve tadında olduğu için, mutfakta, bilhassa pasta, keke ve tatlılarda süs ve tat katmak için hoş aroma olarak kullanabilirsiniz.

Dünya'da bakıldığında, Fransa'nın Provence bölgesi, en ünlü lavanta yetiştirilen bölgedir. Ülkemizde yetişme için şartları çok uygun olup, en çok yetişen ve en güzel, hoş kokan lavantalar İzmir'in Çeşme ilçesinde yetişir ve Dünya'ya adını yavaş yavaş duyurmaya başlamıştır. Daha çok kireçli toprakları seven lavanta, Çeşme'nin güzel bereketli toprakları ile kaliteli lavantaların çıkmasını sağladı. Genellikle zeytin olan bölgelerde daha fazla yetişen ve hoş kokan lavanta, bölgeye ticari olarak da fayda sağlamıştır.

Lavanta tohumu, insan sağlığına çok faydalı olmasının yanında, birçok alanda da kullanılmaktadır. Bundan dolayı, lavanta üretimi kök ve gövdeleri ya da tohumları için yapılmaktadır. Lavanta az tohum veren bir bitki olduğu için, uzun ve zor olan bir üretim süreci vardır. Lavanta tohumu üretimi için araziye uygun bir şekilde toprağın derin sürülmesi gerekmektedir. Tohum ekimi sonrasında da uygun sulama şekli ise damlama yöntemidir. Yabani otlardan arınması da lavanta tohumunun kalitesini de etkilemektedir.

" } ] }