{ "title": "Marul Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/marul-tohumlari.jpg", "date": "20.01.2024 03:06:57", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Marul tohumu, Marul bir salatanın olmazsa olmazıdır yaz kış marul olmadan bir salata düşünemiyorum. Son günlerin diyet yemeği yağsız tuzsuz salata tabi bu sağlıklı beslenmeyi ve kilo vermeyi düşünenler için. Çoğumuza göre yemek masasının kraliçesidir salata. Hangi yemeğin yanına yakışmaz ki hemen hemen bütün yemeklerin yanında tüketiyoruz. Ama günümüzde sağlıklı meyve, sebze bulmak bir hayli güç oldu meyve, sebze yetiştiriciler bu işten daha fazla para kazanmak için yani albenisi fazla olsun kocaman kocaman marullar olsun diye çeşitli gübreler kullanmaktalar. Buda insan sağlığına oldukça zararlı. İşte tamda bu yüzden ben kendi balkonumda küçük saksılar içerisinde marul tohumu alıp kendim yetiştiriyorum. Hatta ilk yetiştirdiğim maruldan tohum aldım ikinci marulların tohumunu bile kendim elde ettim. Nasıl mı?

İlk olarak bir aktardan marul tohumu aldım. Siz bunu İnternetten de sipariş verebilirsiniz. Marul tohumlarını ıslattığım bir bezin arasına sardım ve serin bir yerde beklemeye bıraktım. Daha kolay çimlenmesini sağlaması için. Daha sonra genişçe bir saksıya kırmızı toprak ve yanmış hayvan gübresini karıştırıp doldurdum ve toprağı düzeltip 5 santim derinliğinde küçük arklar yaptım. Islak bezde beklettiğim tohumları yapmış olduğum arkların içine serptim daha sonra arkların kenarındaki toprakla üstlerini kapattım yaklaşık 5-6 santim kalınlığında. En üstüne de çok az miktarda yıllanmış saman serptim ve suladım. Sulama işleminde direk suyu dökmeyin suyun tazyiki toprağı kaldırır ve tohumlar dışa çıkar. Azar azar suyu serperek sulayın ve son olarak da saksının üstüne streç film kapattım. Bir hafta sonra marullar çimlenmeye başladı 1,5 2 aya kalmadı ben marulları tüketmeye başladım.

Ekmiş olduğumuz maruldan nasıl tohum alırız. Marullar büyüyünce içlerinden en gösterişli olanı koparmıyoruz. Birden fazla maruldan tohum alacak isek aralarında 35 40 santim boşluk olması lazım. Yolunmayan marullar bekledikçe göbek kısımlarından büyüyüp çiçek açacaktır. Açan bu çiçekleri sabredip dalında kurumaya bırakın. Kuruyan çiçekleri avucunuzda ovalayın. Daha sonra iri delikleri olan bir elek de eleyerek posasını üste kalmasını tohumunun ise alta geçmesini sağlayın. Bir başka sefere ekmek için marul tohumu elde etmiş oldunuz. Elde ettiğiniz marul tohumlarını bez bir keseye koyup kuru bir yerde muhafaza ederseniz küflenip bozulmasına engel olmuş olursunuz.
" } ] }