{ "title": "Nar Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/nar-tohumu.jpg", "date": "19.01.2024 10:00:40", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Nar tohumu, nar hem ülkemizde hem de dünya mutfağında çeşni ve içecek olarak yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Şifa amaçlı kullanımı da son yıllarda oldukça popüler olmuştur. Yunanistan ve Ortadoğu'da asırlardır hastalıklara karşı şifa amacıyla kullanılmaktadır. Şifa amacı ile meyvenin tohumu yani çekirdeği ve ekstresidir. Nar tohumu tüketimi her geçen gün hızla artmaktadır ve mükemmel bir gıda takviyesidir. Cennet meyvesi olarak da bilinmektedir.

Nar tohumu, içeriğinde yüksek oranda polifenolik bileşikler, tannin ve antisiyoninler içermektedir. Bu bileşenler bilindik en yüksek antioksidandır. Antioksidanlar vücudu kanser başta olmak üzere daha pek çok hastalığa karşı koruma altına alır. Yaşlanmayı geciktirici, kronik hastalıkları önleyici etkisi bulunmaktadır.

Nar tohumu içerisinde antioksidanlar haricinde linolik ve oleik adlı asitler de bulunmaktadır. Linoleik hakkında hayvanlar üzerinde araştırma yapılmış ve kalın bağırsak kanserini önlediği ve iyileştirici etki sağladığı tespit edilmiştir. Ayrıca prostat ve meme kanserine karşı da iyi geldiği bilinmektedir. Prostatın büyümesini önleyici, diyabet hastalığına karşı tedavi edici ve lenf kanserini önleyici etkisi bulunmaktadır.

Nar tohumu içeriğinde yüksek oranda C vitamini içermektedir. Kuşburnundan bile fazla C vitamini içerdiği bilinmektedir. C vitamini haricinde magnezyum, çinko, potasyum, sodyum, fosfor, demir ve B grubu vitaminler bakımından da zengin içeriğe sahiptir.

Nar çekirdeği içeriğinde bitkisel östrojen de içermektedir. Bu özelliği ile menopoz döneminde ortaya çıkan sıkıntılara karşı iyi gelir. Doğum kontrol haplarının vücutta yarattığı yan etkileri azaltmaya yönelik faydaları vardır. Hipertansiyon ve kolesterole karşı iyi gelir.

Nar tohumu, selülit ve varise karşı da faydalı bir besin maddesidir. Sigara, alkol, hava kirliliği gibi etkenlerden dolayı vücuda alınan maddelerin vücutta yarattığı olumsuz etkiyi azaltır.

Şekeri dengeleyici ve ishali giderici özelliği bulunmaktadır.

Nar Tohumu Nasıl Kullanılır?

Nar tohumu günde iki defa 1 kahve kaşığı olacak şekilde tüketilir. Tohum iyice öğütülerek, süt, yoğurt ya da bal ile karıştırılarak tüketilebilir. Direkt olarak da tüketimi mümkündür.
" } ] }