{ "title": "Nifak Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Nifak-Tohumu-11.jpg", "date": "19.01.2024 07:02:45", "author": "Arif Temel", "article": [ { "article": "
Nifak Tohumu, \"Huzursuzluk ve ara bozma sebebi olacak şeyleri yapmak ve bunun için çabalamak\" anlamındaki 'Nifak Tohumu Ekmek' tabiri, Nifak masadrından türemiştir. Sözlükte, \"(Tarla faresi) yuvasına girmek, (Bir kişinin) olduğundan farklı görünmesi\" anlamına gelen Nifak masdarından da \"inanmadığı halde kendini Müslüman gibi gösteren kişi\" anlamına gelen münafık kelimesi türemiştir. Nifak, Kur'an'ı Kerim'de kök halinde üç kere, çekimli fiil olarak iki kere ve münafık kelimesi olarak yirmiyedi ayete geçmektedir. Ayrıca mü'münler ve kafirlerden başka üçüncü bir inanç olarak bahsedilir. Nifak kavramı hadislerde de bahsedilmiş ve Rasûlullâl (S. A. V.)'in münafıklarla olan durumları ve onları değerlendirmelerine birçok hadis kitabında ele alınmıştır. Münafıklığın Kur'an'da bahsedilen birçok belirtisi bardır. Bunlardan bazıları; cimri, yalancı ve kibirli olmaları (Tevbe 67), ekonomiyi ve kültürel hayatı bozmaya çalıştıkları (Bakara 205), kötülük yayıp iyiliğe engel olmaya uğraşmaları (Tevbe 67), kötü haber yaymaları (Azhab 57-60).

Nifak Tohumu Sokmak, iki kişinin arasını, bir aileyi ya da bir cemiyeti, bir toplumu bozmak için savaşmaktan daha alçakça ve sinsice olan bir yöntemdir. Tarihte de Nifak Tohumu Sokmak ile ilgili çok örnekler vardır. Bunlardan birisi; büyük bir imparatorluk kuran Büyük İskender, filozof Aristo'ya yazdığı bir mektupta şunu sorar; \"Ele geçirdiğim topraklardaki insanları tahakkümüm altında nasıl tutabilirim? Ülkenin ileri gelenlerini sürgüne mi göndereyim? Hapse mi atayım? Kılıçtan mı geçireyim?\" Aristo çözüm olarak şunu söyler; \"Sürgünde toplanır ve sana baş kaldırırlar, hapishaneler de kontrolden çıkarlar, kılıçtan geçirirsen çocukları sana kin besler, seni sallar. İnsanların arasına nifak tohumları ek, birbirleriyle savaşacaklar. Sen araya hakem olarak gir ama anlaşmaya gidecek olan bütün yolları tıka. \" Bundan daha kötü örnekleri İslam'ın yayılmaya başladığı dönemlerde ve daha sonralarında sayısız kere görülmüş ve yaşanmıştır. Hâlâ da dünyada ve ülkemizde, özellikle Müslümanlara ve milletimize nifak sokmaya çalışılmaktadır. Bu nifak tohumlarını kurutmak için bizler de uyanık olmalı ve oyunlara gelmemeliyiz.
" } ] }