{ "title": "Organik Tohum", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Organik-Tohum-55.jpg", "date": "19.01.2024 02:05:48", "author": "derya han", "article": [ { "article": "
Organik tohum, genetik anlamda yapısında değişiklik yapılmayan döllenmiş hücre çekirdeği içinde bulunan DNA dizilimine dışarıdan müdahalesi bulunmamış olan hiçbir şekilde müdahale görmemiş kendi biyolojik formunda olan tohumdur. Organik tohumlar kimyasal ilaç kullanılmamış ve genetiği ile oynanmamış olan bitkiden alınmalıdır. Organik tohumlar insan sağlığı ile oynamayan çevreye ve sağlığa duyarlı olarak güvenli tarımsal yöntemler ile toplanmış bitkilerden alınırlar. Organik tohumlar daha sağlıklıdır ve organik koşullar altında yetiştirilen bitkiler için verimlilik artırırlar. Geleneksel tohumlara göre daha üstündürler. Çünkü içinde yetiştirildikleri organik ve doğal siteme adapte olmayı başarabilmişlerdir. Bu nedenlerle organik tohum kullanmak her zaman için verimli ve karlı bir seçim olacaktır.

Neden Organik Tohumlar Tercih Edilmelidir?

Organik tohumlar her yıl sistemli olarak ürün veren tohumlardır. Bir kez tohum alınması nesilden nesle ulaşmasına yeterli olacaktırç. Yani bu tohumlar uzun yıllar boyunca tüketicilere aktarılan yöre ekolojisine uygun olarak yetiştirilen toprağa iyi adapte olmuş tohumlardır. Organik tohumlar toprağa ve tarıma zararlı olan enfeksiyon ve böceklere karşı daha dayanıklıdırlar. Zararlı yabani otlara, iklim değişikliğine ve çevrede değişikliğe sebep olacak etkenlere karşı daha fazla tedbirlidir. Organik tohumlar daha güçlü olarak yetişmektedirler. Bu tohumlar daha az besin kabul ederek daha verimli olarak yetişmeye devam ederler. Geleneksel tohumlardan farklı olarak bitkilerde daha çok çiçek açmasını bitkilerin daha güzel görünmesini ve besin değerlerinin yükselmesini sağlarlar. Geleneksel tohum ile yetiştirilen bitkiler gübrenin bozulmasına, yeraltı sularının kirlenmesine ve erozyona sebep olurlar.

Organik tohum kullanımında bitkilerin tohumdan gelişmeleri fazlaca zaman almaktadır. Bu da zararlı böcek ve hastalıkların temizliğinde uzunca bir zaman olduğunu göstermektedir. Geleneksel yöntemde ise fazla zaman olmadığı için bu gibi hastalık ve zararlar için kimyasal ilaçlar ve kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Yani organik tohumlar kullanılarak bu tarz kimyasal madde ve ilaçların kullanımı azaltılarak insan sağlığı ve ekolojik düzen açısından zararlar ve çevre kirliliğinin önüne geçilmiş olur. Organik tohum kullanılmasının bir diğer faydası da ek maddelerin kullanım ihtiyacını azaltıyor olmasıdır. Mesela fosil yakıtlara pek fazla ihtiyaç kalmaz. Hem üretim hem de nakliye aşamasında fosil yakıtlar daha az kullanılmış olur. Bu durumda eko sistemdeki biyolojik çeşitliliğin artmasını sağlar.

Geleneksel tohumlara değil de organik tohumların üretimin artırılması organik tarımın geleceğine katkı sağlar. Ucuza gelen tohumlar almak maliyet açısından güzel gelebilir fakat bu tür tohumlar zehirli ve sağlıksız maddeler içerebilirler. Eğer organik tarım yapmak gibi bir amaç varsa en başından organik tohum tercih edilmelidir. Ne kadar çok insan organik tohum satın alırsa talebi de o kadar artıracağından organik tarımı destekler.
" } ] }