{ "title": "Papatya Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Papatya-Tohumu-27.jpg", "date": "19.01.2024 22:10:05", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Papatya tohumu, Papatya ülkemizde saf ve temizliği simgeleyen bir çiçek türüdür. Hemen hemen her yerde yetişebilen beyaz renkli ortasında sarı bulunan bir çiçektir. Süs bitkisi ve şifalı bitki olarak değerlendirilen papatya şifa için çiçekleri kaynatılarak içilmektedir. Ayrıca papatya cilt içinde birçok fayda sağlayan değerleri bünyesinde taşımaktadır. Bir Akdeniz bitkisi olan papatya sıcağı seven çiçeklerdendir. Çok yıllık otsu bitkiler arasında yer alan papatyanın bazı türleri kokulu, bazı türleri ise kokusuzdur. Nisan sonunda çiçek açmaya başlayan papatyalar sonbahara kadar çiçek açmaya devam ederler. Güneşli yerlerden ve hafif kireçli topraklarda daha güzel yetişen papatyalar bulundukları ortamda yayılarak büyük alanlara dağılabilirler. Papatya bitkisinin görselliği yanı sıra birçok hastalığa iyi geldiği söylenmektedir. Birçok çeşide sahip papatyaların iri olanı sadece evleri süslemek ve görsellik adına tercih edilmektedir. Ayrıca kuru ortamlarda çok daha güzel yetişerek görenleri kendilerine hayran bırakacak yapıdadırlar. Fakat doğada yetişen küçük papatyalar birçok hastalığın iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Şifalı bitkiler arasında yer alan doğada yetişen papatyaların çiçekleri alınarak kurutulur ve kış aylarında şifa için suyu içilir.

Papatya tohumu nasıl alınır? Yaz aylarında çiçek açan papatyalar sonbahar girer girmez solmaya başlarlar. Papatyaların çiçekleri kesilerek toplanır ve kuru bir ortamda kurumaya bırakılır. Kuruyan papatyalar daha sonra tohumları alınır ve yabancı maddelerden temizlenerek kullanılır. Papatya tohumunun alımı çok kolaydır ve çok çabuk çimlenme özelliğine sahiptir.

Papatya tohumu ekimi: Öncelikle saksı seçimi ekilen tohum için oldukça önemlidir. Saksılarda özellikle iri papatya yetiştiriciliği yapılmaktadır. Özellikle bayanların oldukça sevdikleri iri papatya 25 cm uzunluğuna ulaşabilen bir çiçektir. Bu nedenle büyük saksı tercih edilmesinde fayda vardır. Saksı içerisine doldurulacak toprağın torf ve taşsız toprak karışımı olması gerekmektedir. Elenmiş toprak ve torf karışımı toprak papatyanın daha canlı ve daha güzel yetişmesinde faydalı olacaktır. Saksıya torf ile iyice karıştırılan toprak doldurularak yukarı kısımda 2-3 cm boşluk kalacak şekilde doldurmalısınız. Daha sonra toprak içerisinde papatya tohumları için bir kalem ile delikler açılmalıdır. Açılan boşluk en fazla 4 cm olmalıdır. Tohumun fazla derine ekilmemesi gerekmektedir. Açılan boşluklara tohumlar yerleştirilerek üzeri toprakla kapatılır. Daha sonra toprağı elinizle hafif bir şekilde bastırın. Artık toprağa can suyunu vererek tohumun çimlenmesini bekleyin. Yaklaşık 15 güne kadar çimlenen ve topraktan filizlenen papatya yaz aylarında balkonlarınızı süsleyerek size mutluluk verecektir.
" } ] }