{ "title": "Patates Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/patates-tohumu.jpg", "date": "19.01.2024 15:05:50", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Patates tohumu, çoğunlukla patatesin tohumlukları yumrulardan elde edilmektedir. Turfanda ya da tohumluk şeklinde patates üretmek için özellikle patatesin üzerindeki kabukları kalınlaşmadan bu yumruların topraktan çıkarılması gerekmektedir. Patates yumruları kireçli ve killi olmayan her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilmektedir. Patates için en verimli olan toprak ise üç kere sürümüş potaslı, fosforlu, kumlu ve gübreli olan topraktır. Patates yumrularının ekim zamanı mart, nisan ayında ya da ekim ayında yapılmaktadır. Patates beyaz ve sarı olmak üzere iki cinse ayrılmaktadır. Ayrıca Patatesin içinde nişastadan farklı belirli oranlarda proteinde bulunmaktadır. Ayrıca patates ekmeğin yerini tutabilecek en önemli besin kaynağıdır.

Patates tohumu, genellikle patates yumrularının ekiminden sonra sıra hasat zamanına gelindiğinde, patatesin üzerindeki bitki solduktan sonra mutlaka hasat edilmelidir. Fakat patates kışlık olarak uzun süre saklanmayacak ise körpe yumrular toprağın altından sökülerek çıkarılır. Ancak patates kışlık olarak çıkarılacak ise belli bir süre daha bekletilmesi gerekmektedir. Patatesler özellikle el yardımı ya da makine ile hasat yapılmaktadır.
" } ] }