{ "title": "Pazı Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Pazi-Tohumu-29.jpg", "date": "21.01.2024 15:50:00", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Pazı Tohumu, Ülkemizde Akdeniz Marmara ve Ege bölgelerinde başta olmak üzere hemen hemen her bölgede yetişebilen pazı tohumu chenepodiaceae (Ispanakgiller) familyasından gelir. Kök yapısı pancara benzeyen bitkinin yumak şeklindeki yalancı meyvelerinin içerisinde tohumlar yer alır. Kahverengi renginde ve parlak görünen tohumlar böbrek şeklini andırır. A, B1, B2, B6 ve C vitamini bakımından oldukça zengin olan ve içerisinde aynı zamanda protein, karbonhidrat, yağ ve selüloz yer alan pazının, çanak yaprakları döllendikten sonra gelişerek yalancı meyveler oluşturur ve bu meyvelerin içerisindeki tohumların üzeri girintili çıkıntılıdır. Pazı tohumu ekildikten itibaren yaklaşık 10-15 gün içerisinde çimlenir.

Pazı tohumu yetiştiriciliği

Pazı tohumu çimlendirme, sebzenin tohumlarının çimlendirilme işlemi genellikle ilkbahar yaz ve sonbahar aylarında yapılmaktadır. Pazı tohumunun kaliteli olması ekimi ve verimliliği açısından oldukça önemlidir. Pazı tohumlarının ekim aşamasına geçmeden önce nemli bir pamuk içerisinde ya da suda bir gün bekletilmesi önerilir. Bu şekilde yapıldığı takdirde tohumun çimlenme oranı daha da artar.

Toprak isteği, pazı tohumunu bahçelerinizde ya da balkonda saksıda kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Bunun için öncelikle ekim yapılacak alanın toprağı hazırlanmalıdır. Toprakta bulunan yabancı otlar temizlenmeli ve toprak çapalama yapılarak havalandırılmalıdır. Pazı tohumlarının kısa sürede çimlenemebilmesi için toprak sıcaklığının 10-20 derece olması gerekir. Yapılan bu işlemler tohumun iyi gelişebilmesi için çok önemlidir. Çapalama işlemi yapıldıktan sonra ekim yapılmadan önce toprak 1 hafta boyunca dinlendirildikten sonra pazı tohumu ekimine hazır hale gelmiş olur. Pazı tohumu ekim derinliğinin 1-2 cm olması yeterlidir. Pazı tohumları açık arazilere ekilecek ise sıra arası 30-35 cm sıra üzeri ise 8-10 cm olmalıdır.

Dikim aşaması, pazı tohumu eğer bir kap içerisinde çimlendirilecek ise kabın içerisi ince elenmiş ve toz karışımı toprakla kabın üst kısmında 2 cm boşluk kalacak şekilde doldurulur ve toprak fısfıslı bir şişenin içerisine su konularak suyun püskürtülmesi ile nemlendirilmelidir. Daha sonra pazı tohumları toprağın altına yerleştirilir ve üstü aynı topraklar ile doldurulur. Pazı tohumunun ekim işlemi yapıldıktan sonra toprağın üzeri yine fısfıs yardımı ile nemlendirilir ve sürekli kontrol edilerek toprak kurudukça nemlendirme işlemine devam edilir. 10-15 gün içinde çimlenmeye başlayan pazı tohumları direkt gelen güneşten korunmalıdır. Tohumlar 4-5 cm boyuna geldikleri zaman büyük bir saksıya ya da bahçeye dikilebilir. Pazı tohumlarının çimlendirme işlemi açık arazilerde yapılacaksa, tohumlar toprağın 2 cm altına yerleştirilir ve üstü toprakla kapatılır. Tohumlar ekildikten sonra toprağa nemlendirme işlemi yapılır ve tohumların üzeri bir naylonla kapatılabilir.

Bakımı, fide olan tohumlar yağmurlama sulama sistemi ile toprak nemini kaybettikçe sulanmalıdır ve bitki 10-15 cm'ye ulaştığı zaman salma sulama yöntemi uygulanabilir.

Verim, pazı tohumundan tohumun çeşidine ya da hasat zamanına göre 2-3 ton verim alınabilmektedir.

Olgunluk ve hasat zamanı, bitki 20 cm boya ulaştığı zaman, ekim işleminden yaklaşık 2 ay sonra hasat işlemine başlanır ve yılda 1-3 arası hasat devam edebilir.
" } ] }