{ "title": "Safran Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/safran-tohumu.jpg", "date": "21.01.2024 11:36:04", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Safran Tohumu, Safran, süsengiller familyasından yaklaşık olarak 20-30 cm boyuna kadar uzayabilen, sonbaharda çiçek açan, çiğdem cinsinden soğanlı bitki türü ve bu bitkinin baharat olarak kullanılan tozuna verilen isimdir. Tohum vermeyen ve soğanları ile üreyen bir türdür. Safrandan elde edilen bitkiye de safran denmektedir. Safran, günümüzde sadece Safranbolu'nun Davut obası, Yörük köyü, Geren ve Aşağı güney Köyünde 7 üretici tarafından 5 dekar alanda yetiştirilmektedir. Çalışmalar sonucunda ise 2005 yılında bu alan 9 dekara çıkartılmıştır. Dış görünüş olarak safran kırmızımsı turuncu renkli, kolaylık ile kırılabilen uçları biraz daha geniş iplikçikleri bulunan bir bitkidir. Tam olanlar ise uçta üç parçalı bulunmaktadır. Acımsı lezzeti olmakla beraber, kuvvetli ve özel bir kokuya sahiptir. Bileşim olarak, uçucu ve sabit yağ, acı madde ve kırmızı renkli boyar maddeler taşımaktadır. Kullanım alanı ise sinir sistemini uyarmada, iştah açmada, adet söktürücü özelliğinin yanı sıra, koku ve renk verici olarak da kullanılmaktadır. Renk verici olarak, bir ölçü safran yaklaşık olarak 100 000 katı suyu belirgin bir şekilde sarıya boyamaktadır. Ayrıca zerdenin bileşiminde de yer almaktadır. Avrupa ülkelerinde, pasta ve böreklerde, Türkiye'de lokumlar yapımında kullanılmaktadır. Son zamanlarda uzmanlarca, antitümör özelliği olduğu da belirtilmektedir.