{ "title": "Şakayık Çiçeği Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Sakayik-Cicegi-Tohumu-28.jpg", "date": "19.01.2024 08:43:49", "author": "Esin Irmak", "article": [ { "article": "Şakayık Çiçeği tohumu, botanik adıyla paeonia olarak bilinir. Yaprakları 15-25 cm uzunluğunda tüysü şeklindedir. Doğal olarak yaşayan türleri tek katlı çiçeklere sahiptir. Katmerli olanlar ıslah çalışmalarıyla elde edilmişlerdir. Çiçeklenme zamanları mayıs-haziran aylarına denk gelir. Güneşi seven bu çiçekler besin açısından zengin, derin ve kireçli topraklarda yetişirler. Her 2-3 yılda bir şubat ayında yanmış çiftlik gübresiyle gübrelenmelidir.

Güzel çiçekli süs bitkileri olan bu tohumların kesme çiçek olarak kullanılan çeşitleri de bulunur. Çiçeklerinin güzelliğinden dolayı bordür bitki olarak kullanılırlar.

Şakayık çiçek tohumunun uzun ömürlü otsu veya yeşil çalı şeklinde birçok türü vardır. Otsu çeşitleri Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da yaşarken çalı şeklinde olanlar Çin'de doğal bir şekilde yetişir ve yaşarlar. Türlerinden biri olan odunsu şakayık; yaprakları büyükçe, hep yeşil, meyveleri keseli olarak bulunur. Çiçekleri kokuludur ve yemeye uygundur. Çiçekleri düz veya katmerli olabilir ve genellikle bu çiçekler mayıs-haziran aylarında açarlar. Rüzgâra ve soğuğa karşı dirençli olan bu bitki türü sıcak ve ılıman iklimlerde yetişir. Orman gülü türü ise içeriye doğru girintileri olan oval yapraklara sahiptir. Çiçekleri genellikle nisan-haziran aylarında açar. Derin ve humusça zengin olan topraklarda daha iyi yetişirler. Serin, ılıman iklimlerde yetişmeye uygundur. Suyu çok severler. Bunlar bazı Şakayık çiçeği türlerine örnek olarak verilebilir.

Şakayık Çiçeği Tohumu Üretimi Nasıl Yapılır?

Tohum, ayırma ve kalem aşısı ile üretimi yapılmaktadır. Tohumla üretim; tek kat çiçekli olanların üretilmesi için kullanılır. Ancak dezavantajı bu yöntemle üretilen bitkilerin büyümeleri yavaştır. Tohumlar olgunlaştıktan hemen sonra toplanır ve bir sonraki ilkbahara kadar katlamaya tabi tutulur. Aşı ile üretim; hibit çeşitlerinin çoğalması için kullanılır. Ana şakayık çiçeğinden 4 cm uzunluğunda parça alınır. Ancak kalem üzerindeki gözün sürgün gözü olmasına ayrıca dikkat edilmelidir. Aşılama için ağustos-ekim ya da aralık-mart ayları uygundur. Diğer yöntemde ise tohumlar toplanır toplanmaz soğuk yastık ya da saksılara ekilir. Ekilecek tohumlar birkaç yıllık ise yumuşatmak için suda bekletilir. İlk kökler ekimde görülürken ikinci yılında sürgünler görülür.

" } ] }