{ "title": "Salatalık Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/salatalik-tohumu.jpg", "date": "19.01.2024 02:20:05", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Salatalık tohumu, Genetiği muhafaza edilmiş, GDO etkisi olmayan doğal, orijinal koku ve tadı değişmeyen kaliteli salatalık tohumlarının elde edilmesi belli bir dizi çalışmayı gerektirir, ürettiğimiz tohumların usulüne uygun olarak çıkarılması ve saklanması gerekir, GDO\"suz tohumlar üreterek sağlıklı bir nesil yetişmesine katkımız olacaktır.

Salatalık tohumu nasıl elde edilir?

Tohum elde etme yöntemlerinden birincisi; Tohumu alınacak salatalık türünün en iyi örneğini temsil eden sağlıklı, iri, erken olgunlaşanlardan seçilir, ilk olgunlaşan salatalıklardan alınan tohumların erken salatalık verdiği bilinmektedir, doğal olduğunu bildiğimiz ekili salatalıkların hasadı biraz geciktirir, salatalıkların sararması ve irileşmesi beklenir, hasat zamanı salatalıkların biraz yumuşamış olmasına özen gösterilir, tek tek el ile toplanarak bıçak yardımı ile içleri açılır çekirdekleri posası ile çıkarılır, temiz alttan hava alan bir bez üzerine serilir, küflenmemesine dikkat edilir, gölgede kurumaya bırakılır sabah akşam karıştırarak birkaç gün içinde iyice kurtulur nemden arındırılır. Posa ile karışık kurumuş tohumlar el içinde ovularak birbirinden ayrılır ve eleme işlemine geçilir, bu işlem için çekirdeklerin gözeneklerinden geçebileceği bir elek kullanılır, eleme işlemi bittiğinde tohumlar elek altına geçmiş olacaktır, eleğin üstünde kalan posası çöpe atılır, bu işlemden sonra tohumun tozdan arındırma süreci başlar, bu işlem için açık alanda hafif rüzgârlı bir yer seçilir, tohumlar yaklaşık bir metre yükseklikten aşağı savrularak rüzgârın tohum içindeki tozu ayırarak tohum elde edilir.

Tohum çıkarma yöntemlerinde ikincisi; olgunlaşmış, sararmış ve yumuşamış salatalıklar, iyice parçalara ayrılarak su dolu bir kap içine atılır, suyun içinde el ile tamamen ezilerek çekirdeklerin posadan ayrılması sağlanır ve karıştırılır, bir süre bekledikten sonra çekirdeklerin bir kısmının su yüzeyine çıktığı görülecektir, yüzeye çıkan çekirdekler içi boş çekirdeklerdir, alınıp çöpe atılır, su dibinde kalan çekirdekler başka bir su dolu kaba alınır ve bir daha yıkanır ve süzülür, çıkan tohumlar temiz alttan ve üstten hava alan bir bez üzerine serilir zaman zaman karıştırmak suretiyle küflendirmeden gölgede kurutulur, her iki yöntem içinde de kalite sınıflandırmasına tabi tutulur, bunun için iki veya üç boy elek kullanarak küçük büyük tohum ayrımına tabi tutulur, büyük tohumlar kaliteli olarak değerlendirilir, 10 gr\"lık paketler haline getirilerek paketlerin ağzı kapatılır ve üzerine tarih yazılır, elde edilen tohumların bir sonraki ekim sezonuna sağlıklı bir şekilde yetişmesi için muhafazası önemlidir, bunun için serin kuru karanlık bir yer seçilir, zaman zaman kontrol edilir, küflenme varsa küflü kısımlar diğerlerinden ayrılır.

" } ] }