{ "title": "Salep Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Salep-Tohumu-75.jpg", "date": "19.01.2024 08:15:01", "author": "Bilal Kandemir", "article": [ { "article": "
Makale işinde hiçbir zaman başta boşluk bırakılmaz, doğrudan yazını yazmaya başlarsın

Makale isminin geçtiği yerler bold yapılır

Gördüğün gibi başlıklar bold yapılır

Nokta. Veya virgül, hemen harfin dibine konup sonra bir boşluk bırakılır

İlk denemelere görre çok güzel toparlamışsn konu görsen millet ne çorba yapıyor ilk denemeleri

İncele gönder onaylayalım

Salep tohumu, yüzyıllardır ülkemizde özellikle Anadolu ve çevresinde yetiştirilmektedir. Ülkemiz dışında da birçok yerde yetiştirilen salep tohumu, açık kahverengi veya kremsi bir renge sahip olup, yumurta (Oval) şekildedir. Orkide ailesinde yer alan salep yumru şeklindedir ve tohumu toprak altında bulunur. Kilosu 25 tl hatta daha fazla ücretede çıkabilen salep tohumunun üretimi ve satışı zor ve bir o kadar da kârlıdır. Hasadı mart ile nisan ayında yapılan salep tohumu toz halinde satılırsa 120 ile 130 liraya kadar çıkabilir.

Salep Tohumunun Tükenmemesi İçin Yapılan Çalışmalar

Kültür Bahçesi tarafından korumaya alınan salep tohumunun popülasyonunun tükenmemesi için birçok önlem alınıyor. Bahçe ortamında üretilmeye çalışılan salep tohumu eğer ki yaygın bir şekilde çiftçiler tarafından üretebilirse üreticiye müthiş bir gelir kaynağı olabilir ve sadece çiftçiler için değil, salep sayesinde üretim yapan firmalar için de önemlidir. Ünlü dondurma şirketleri de önlemler alıyor. Hammadelerini yitirmemek için birçok üretim alanı oluşturan firmalar bu konuda çok umutlu ve çalışmalara yıllar öncesinden başladılar. Salep tohumunun tükenmesi durumunda yazlarımızın vazgeçilmezi olan dondurmadan bile mahrum kalabiliriz ve ülkece çok sevdiğimiz kışın içimizi ısıtan tarçınlı sahlebi içemeyebiliriz. Bu yıl üreticilere ilk kez dağıtılan salep tohumunun genel olarak yetiştirilmesi için yetkililer de elinden geleni yapıyor ve bu konuda çalışmalarını sürdürüyorlar.

Salep Üretimi Nasıl Yapılır?

Türkiye'nin hemen her bölgesinde yetişebilen salep ege bölgesinde biraz daha önde. Muğla ve Aydın çevresi, Akdeniz bölgesinde Antalya civarı, İç Anadolu'da Yozgat ve çevresi Karadeniz'de Kastamonu, Doğu Anadolu'da ise Van ve çevresi önemli üretim yerleridir. Özenle ekilen salep filizleninceye kadar birçok evre geçirir. Hasat zamanı ise orkide tam olarak olgunlaşınca titiz bir şekilde bir çapa veya özel yapım kürek ile topraktan sökülür daha sonra çıkan yumurtalar yıkanır ve kaynatılır ve daha sonra kurutulur. Salep tohumu genç yatırımcılar için çok önemli bir fırsat.

Salebin Kullanım Alanları

Belirttiğimiz gibi çokça sevilen ve tüketilen salep birçok alanda kullanılabiliyor. Örneğin dondurmanın hammaddesi olan salep sadece işlenerek tüketilmiyor. Öksürüğe karşı bir ağrı kesici olan ve ayrıca akciğer, solunum yolu rahatsızlıkları gibi birçok alanda ve dahası doygunluk veren bir besin olan salep insan vücuduna sayısız faydaları olduğu söyleniyor.
" } ] }