{ "title": "Şalgam Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Salgam-Tohumu-79.jpg", "date": "20.01.2024 09:57:03", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Şalgam tohumu, Şalgam acı tadıyla bilinen bir kök sebzesidir. Kökü ve yaprakları çok yüksek değerde besin ve bileşenler içermektedir. Şalgam ülkemizde yaygı bir şekilde tüketilmektedir. Özellikle kış aylarında tüketimi artmaktadır. Yemeklerin özellikle balıkların yanında tüketilir. Şalgam ayrıca salatalarda ve turşularda kullanılır. Kışın soğuk algınlığından kaynaklanan hastalıklara iyi geldiğine inanılır. Şalgam bol miktarda A vitamini içerir. Bunun yanı sıra C, E, K ve B6 vitaminleri ve başta olmak üzere demir, kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum olmak üzere birçok mineral ve bileşen içermektedir. Şalgam yumrusu ve tohumları için yetiştirilir. Şalgam tohum, idrar yolu hastalıklarında idrar arttırıcı olarak kullanılır. Cermen kanaryalarını beslemekte kullanılan başlıca bir yemdir. Kuşlar tarafından zevkle tüketilir. Lezzeti tam olarak olgunlaşmamış olan, cevizi hatırlatır. Kalitesi iyi olan bir şalgam tohumu acı olmayan küçük, tatlı ve bordo, siyah renkte ve iri bir toplu iğne başı kadar büyüklüktedir. Kuşlara verilmeden önce bir sene bekletmek gerekir.

Şalgam tohumu ekimi: Şalgam bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır. Tohumlar, doğrudan doğruya bitkinin yetiştirileceği yere ekim yapılır. Ekim zaman, ilkbaharda mart- nisan, sonbaharda ağustos sonları ve eylül aylarıdır. Tohumlar serpme yoluyla ekilirse daha sonra fidelerde seyreltme yapılır ya da sıralar üzerinde tohumlar, 15-20 cm aralıkla 1-2 cm derinliğe ekilmelidir. Şalgam suyu çok seven bir bitkidir. Yaz mevsiminde havalar sıcak ve kurak olduğu zamanlarda, düzenli olarak sulanması gerekmektedir. Şalgam ılık ve serin iklimleri daha çok sever. Kumlu topraklardan hoşlanır. Ülkemizde yetiştirilen çeşitler arasında basık ve yuvarlak olanları daha uygun olur. Birçok hastalığa karşı çok faydalı etkileri vardır.

Şalgamın tohumu faydaları nelerdir?
Şalgam tohumunun kullanılışı: Bir bardak kaynar suya 5 gr şalgam tohumu toz hali de koyulur. Yaklaşık on dakika bekletilir. Günde iki bardak içilir.

" } ] }