{ "title": "Şalgam Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Salgam-Tohumu-79.jpg", "date": "20.01.2024 09:57:03", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Şalgam tohumu, Şalgam acı tadıyla bilinen bir kök sebzesidir. Kökü ve yaprakları çok yüksek değerde besin ve bileşenler içermektedir. Şalgam ülkemizde yaygı bir şekilde tüketilmektedir. Özellikle kış aylarında tüketimi artmaktadır. Yemeklerin özellikle balıkların yanında tüketilir. Şalgam ayrıca salatalarda ve turşularda kullanılır. Kışın soğuk algınlığından kaynaklanan hastalıklara iyi geldiğine inanılır. Şalgam bol miktarda A vitamini içerir. Bunun yanı sıra C, E, K ve B6 vitaminleri ve başta olmak üzere demir, kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum olmak üzere birçok mineral ve bileşen içermektedir. Şalgam yumrusu ve tohumları için yetiştirilir. Şalgam tohum, idrar yolu hastalıklarında idrar arttırıcı olarak kullanılır. Cermen kanaryalarını beslemekte kullanılan başlıca bir yemdir. Kuşlar tarafından zevkle tüketilir. Lezzeti tam olarak olgunlaşmamış olan, cevizi hatırlatır. Kalitesi iyi olan bir şalgam tohumu acı olmayan küçük, tatlı ve bordo, siyah renkte ve iri bir toplu iğne başı kadar büyüklüktedir. Kuşlara verilmeden önce bir sene bekletmek gerekir.