{ "title": "Sarımsak Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/Sarimsak-Tohumu-17.jpg", "date": "19.01.2024 15:50:26", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Sarımsak tohumu, ekim zamanı bütün Türkiye'de yaklaşık olarak aynı aylarda ve aynı mevsimlerde yapılır. Senede iki kez ekim yapılabilir.

Sarımsak tohumu kökeni Batı Asya olarak kabul edilen bitkiye ait çok eski zamanlardan beri kültür bitkisi olarak yer alan bitkinin kaynağıdır. Sarımsak oldukça sert bir kokuya sahiptir ve tıbbi açıdan birçok yararı vardır. Sarımsak yapı olarak kökleri derinlerde bulunur. Kabuk kısmı soğanın aksine daha incedir bu sebeple tek katlı bir yapıya sahiptir. Bitkinin yetiştiği toprağın asitlik özelliği azdır ve kumlu toprak türü sarımsak tohumunun yapısal olarak iyi gelişebilmesi için en uygun topraktır.

Sarımsak tohumu ekim zamanı: Sonbahardaki ekim zamanı 1 Ekim-15 Kasım arasıdır, ilkbahardaki ekim zamanı 25 Şubat-10 Nisan arasıdır. Bu belirtilen tarihler dışında sarımsak tohumu ekimi yapılmaz. Bazı bölgelerdeki iklim koşullarının farklı olması sebebi ile tarihler ileri ya da geri kayabilir. Özellikle ilkbahar aylarındaki ekim kışın sert geçtiği bölgelerde ileri alınabilir. Aynı şekilde sonbaharda az yağmur olması ve bu sebeple oluşan toprak tutarsızlığı sebebi ile sonbahar ekim tarihi de bölgelere göre değişebilir.

Sarımsak tohumu ekimi nasıl yapılır?

Sarımsak makinalarla ekimi yapılsa da en iyi verim elle yapılan ekimden alınır. Makinalar elle yapılan ekimin aksine tohumları biraz derin ve ters atmaktadır. Sarımsak dişi ekimi 1 Dönüm araziye ortalama 100-125 kilogram arasında yapılır. Makinalar ile yapılan ekim sırasında bu miktar daha az yapıldığı için araziden elde edilen sarımsak miktarı da azalmaktadır. Ekim sırasındaki sıklık ve seyreklik çok farklılık göstermemektedir. Elle yapılan dikim esnasında arazinin yumuşak ve kabarık olması ekim işlemini daha kolaylaştırır. Toprak dikim işleminden önce çapalanarak ya da makinalar yardımıyla havalandırılabilir. Sarımsak dişinin sivri ucu üste bakacak şekilde toprağa batırılmalıdır. Toprağa 10-15 cm arasında derinlikte gömülmesi yeterlidir. 1 Dönüm araziye ekilen 125 kg sarımsak tohumundan maksimum 1200 kg yaş sarımsak elde edilebilir. Normalde 15 Ağustos tarihine kadar fire vererek 650-700 kg arasına düşmektedir. Sarımsak hasatından elde edilen ürün hem yaştır hem de ağır. Sarımsak pazarlanmadan önce depoda bekletilir ve kurutulur ise fire verir mesela depoya konulan 2 ton yaş sarımsak kuruduktan sonra 1250 kg düşerek büyük oranda fire vermiş olur. Tabii yaş sarımsak daha ucuz iken kuru sarımsak fiyatı daha yüksektir.

" } ] }