{ "title": "Sebze Tohumu", "image": "https://www.tohum.gen.tr/images/sebze-tohumu.jpg", "date": "21.01.2024 21:19:25", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Sebze tohumu: günümüzde doğal sebze bulmak bir hayli zor bulduğumuzda bayağı bir el yakıyor yani çok pahalı. Manav, market ve pazar tezgâhını süsleyen o parlak ve albenili sebzelerin birçoğunu GDO'lu yanı genetiği ile oynanmış sebzeler. Daha iri olsun daha parlak görünsün göze hitap etsin fazla alıcı bulsun diye insan sağlığıyla hiç tereddüt etmeden oynanıyor maalesef. Çarşı pazardan aldığımız o hepsi tornadan çıkmışçasına duran parlak sebzeler eve gelince içleri ya su ya da kof çıkıyor. Çocuklarımız bazı sebzelerin orijinal tatlarını bilmeden büyüyorlar. Çocuklarımıza organik ve sağlıklı sebzeler yedire bilmek için ya büyük uğraşlar ve yüklü miktarda paralar vereceğiz ya da organik sebze tohumlarıyla kendimiz yetiştireceğiz.

Biber, domates, kabak, salatalık, fasulye, nohut hatta patates gibi çeşitli sebzelerin tohumunu biz elde edebiliriz. Nasıl mı? Bir kereye mahsur olmak üzere istediğimiz herhangi bir sebzenin organik olanından alıp içindeki çekirdeği çıkartıp kurutuyoruz ve istediğimiz sebze tohumunu elde etmiş oluyoruz. Mesela dolmalık biber aldık biberi ortadan kestik ve kuruttuk biber kuruduktan sonra içindeki çekirdeği çıkardık mevsimi geldiğinde bir saksıya ekip düzenli de sularsak iki veya üç hafta sonra fide verir bu fideleri saksıdan seyreltip istediğimiz veya hazırlamış olduğumuz bahçemize dikebiliriz. Biraz sabredip bekler isek mis gibi tamamen doğal biberler elde ederiz. Bunun gibi çekirdeğinden yetişen bütün sebzelerin tohumunu bu şekilde elde edebiliriz.

Marul, maydanoz, tere, roka, ıspanak ve pazı gibi sebzeler ise çiçeğinden tohum elde edilen sebzelerdendir. Örneğin maydanoz tohumu maydanozu köküne yakın yerden biçilip kullanılır çünkü aynı yerden yeşerip tekrar yetişir bu maydanozu biçmeden büyümesine ve çiçek açmasına izin verirseniz tohum elde edebilirsiniz. Çiçek açan maydanozu dalında kurutup biçer iseniz çiçekleri elinizde ovalayıp içindeki tohumun ortaya çıkmasını yardımcı olursunuz. Daha sonra ovalanan çiçekleri bir elek ile eleyip tohumların alta geçmesini sağlayabilirsiniz. Çiçeğinden tohum elde edilen sebzelerin hepsine aynı işlemi uygulayarak sebze tohumu elde edebiliriz.

Unutmayın sağlıklı bireyler yetiştirebilmemiz için çocuklarımızı sağlıklı beslemeliyiz. Sağlıklı beslenmenin yolları da organik yani genetiğiyle oynanmamış sebze tohumlarından geçiyor.
" } ] }